Léto nám dalo definitivně vale, a i když nás v těchto dnech ještě prohřejí sluneční paprsky, zatím se zdá, že se blíží pořádně sychravý podzim. Některé předpovědi už slibují tuhou zimu. Jenže bude to tak skutečně?

V únoru 12 °C

Jednu dlouhodobou předpověď podle dat amerického úřadu NOAA a britské organizace ECMWF sdílela na twitteru meteoroložka České televize Taťána Míková (56). Podle ní mají být listopad a prosinec teplejší než obvykle, říjen a leden chladnější až normální. Únor pak vychází dokonce výrazně teplý s denními teplotami i 12 °C!

„Sezonní předpověď produkují velká světová centra pro celou Zemi, její výstupy však mají již čistě pravděpodobnostní charakter,“ okomentovala model pro Blesk meteoroložka Dagmar Honsová (41).

Jaké bude aktuální počasí? Ženou se srážky? Sledujte radar Blesku

„Podle současných výhledů se britský model i americký model přiklánějí k tomu, že podzimní i zimní měsíce budou ve střední Evropě převážně teplotně nadprůměrné. To ale neznamená, že nemůže přijít sněhová kalamita i do nížin,“ upozornila Honsová. 

Nastupující podzim posílá teploty pozvolna dolů. Nižší oproti dlouhodobému normálu má být dle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu druhý týden v říjnu. Očekává se také méně srážek, než je obvyklé.

„První sněhovou nadílku opravdu předpovědět na delší časové období nelze,“ podotkla však Honsová.

Video
Video se připravuje ...

Blesk udeřil 14. července 2021 ve 20:02 do žižkovské věže. Katedra fyziky atmosféry MFF UK

Honsová: Vyčíst lze odchylky, ne první sníh v nížinách

„Delší předstih předpovědi (sezónní předpověď) produkují velká světová centra pro celou Zemi, jejich výstupy však mají čistě pravděpodobnostní charakter a vyčíst z nich lze teplotní a srážkové odchylky od dlouhodobých normálů - současné výstupy těchto modelů se přiklání k teplotně nadnormální zimě v Evropě střední v porovnání s dlouhodobým normálem. Rozhodně ne, to, zda budou Vánoce bílé na sněhu, nebo, kdy začne ve střední Evropě sněžit i v nížinách, nebo kolik dnů se sněžením, přinese letošní zima,“ upozorňuje ohledně modelů Honsová.

„V některých částech světa lze předpovědět nadcházející charakter počasí podle jevů La Nina nebo El Nina - Amerika, Asie nebo Austrálie. Ve střední Evropě žádné takovéto prokázané závislosti počasí mezi jednotlivými roky neznáme a pohled do historie zimního počasí, proměnlivost, jen dokazuje. Např. 2004/2005, kdy v únoru celkové množství sněhu místy dosáhlo do té doby rekordních hodnot za posledních cca 40 let. Zima 2005/2006 byla vůbec tou nejdelší a na sníh nejbohatší za posledních 60 let. Další zimu 2006/2007 byly všechny tři zimní měsíce teplotně nadprůměrné a průměrná teplota za zimní období prosinec až únor byla nejvyšší za posledních 85 let,“ dodala meteoroložka.

Fotogalerie
42 fotografií