Rekord na Kvildě-Perle překonal dosavadní minimum minus 8,5 stupně Celsia z roku 1990. Také další rekordně nízká teplota byla na Šumavě, na stanici Horská Kvilda meteorologové naměřili minus 8,7 stupně Celsia. Ve Staňkově na Domažlicku teploměr ukázal minus 3,9 stupně.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Podle Dvořáka nebyly naměřené rekordy jen v horských oblastech, nové minimum pro nedělní den má třeba i Žatec. V Javorníku na Jesenicku ani nový rekord nebyl mrazivý, teploměr zde ukázal plus 0,1 stupně Celsia.

Dvořák upozornil, že jde o teploty naměřené ve dvou metrech nad zemí, nikoli při zemi. ČHMÚ ve čtvrtek varoval před nočními a ranními přízemními mrazíky, které mohou poškodit nesklizené plodiny, zejména rajčata nebo dýně. S teplotami pod nulou mají zemědělci a zahrádkáři počítat od půlnoci na sobotu do pondělního rána na celém území ČR.

V pondělí bude zpočátku polojasno až skoro jasno, na jihovýchodě a východě až oblačno. Během dne od severozápadu oblačno až zataženo a odpoledne v Čechách místy občasný déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku srážky až později večer a jen ojediněle. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, na jižní Moravě až 16 °C.

Fotogalerie
30 fotografií