Sněhové či smíšené srážky se objeví už v úterý, a to nejdřív v polohách nad 1000 metrů nad mořem, postupně nad 800 metrů. Sníh se může v horských a podhorských oblastech objevit i v dalších dnech tohoto týdne. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem deseti stupňů, jen v pátek se mohou dostat k 15 stupňům. Přes noc spadnou k nule, místy může mrznout.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Tento týden bude chladnější, než bývá obvyklé, další tři týdny teploty z dlouhodobého průměru příliš nevybočí. Jako celek má být období příštích čtyř týdnů podle meteorologů teplotně i srážkově průměrné.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 11. října do 7. listopadu je 7,8 stupně Celsia. Nejchladnější byl v tomto období rok 1997, kdy průměr klesl na 4,2 stupně. Naopak o tři roky později dosáhl 10,4 stupně Celsia, což je dosud nejvíc.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
54 fotografií