Lednové počasí nás v příštích dnech podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nijak nepřekvapí. V sobotu bude podle meteorologů zataženo až oblačno. Na většině území také můžeme očekávat mlhy, které budou postupně mizet. Ojediněle můžeme očekávat mrholení a sněžení.

„Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, v Čechách až -6 °C, na východě během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 5 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, v Beskydech až +3 °C. Slabý východní až jihovýchodní vítr, 1 až 4 m/s, na Moravě a na východě Čech mírný, 2 až 6 m/s,“ upozorňuje dále ČHMÚ.

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku

Teploty jsou podle expertů v dlouhodobém průměru. Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 1,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2007, kdy průměr činil 3,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, minus 8,4 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 1985.

Neděle přinese až 6 stupňů nad nulou

Zatímco první den víkendu přinese studenější počasí, v neděli se rtuť teploměru dostane nad nulu. „Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, na jihozápadě Čech až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C,“ komentují meteorologové.

Podobně jako v sobotu se očekává na většině území občasný déšť neb déšť se sněhem. V Čechách většinou v polohách nad 500 m, na Moravě a ve Slezsku postupně nad 800 m očekáváme sněžení. Ojediněle bychom měli očekávat mrznoucí mlhy.

Fotogalerie
20 fotografií