Ve středu budeme skloňovat teplotní rekordy – v odpoledních maximech naměříme až 21 °C. Teplotní rekord z pražského Klementina je pro 20. října na 19,7 °C z roku 1949. V říjnu bylo za posledních 20 let přepsáno v pražském Klementinu devatenáct teplotních rekordů, tedy za všech měsíců v roce nejvíce. V roce 2001 bylo ještě 31. října až 22,7 °C.

Nárůst teplot nevydrží dlouho

V pondělí bude počasí ještě pod vlivem slábnoucí tlakové výše nad jihovýchodní Evropou. Nejvíce oblačnosti bude hned po ránu a dopoledne – to očekáváme oblačno, na severovýchodě území až zataženo a tam ojediněle s přeháňkami. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C.

Během úterý nás svým okrajem ovlivní teplá fronta - bude polojasno, během dne oblačno, na severu až zataženo a tam ojediněle přeháňky. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C. 

Středa bude nejteplejším dnem týdne - bude oblačno, během dne přechodně až polojasno. Ojediněle přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 °C. Odpolední teploty vystoupí na 17 až 21 °C. 

Už v pátek začne na horách sněžit

Teplé jihozápadní proudění ukončí studená fronta – ve čtvrtek pláštěnky s sebou. Bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty zůstanou vysoko – mezi 13 až 9 °C. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 14 až 18 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý až silný vítr s nárazy o rychlosti na horách 70 až 90 km/h.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Odpolední teploty vystoupí už pouze na 9 až 13 °C. 

Víkend bude studený

Během víkendu bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Teploty ale půjdou v nočních minimech dolů. V sobotu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty budou klesat jen na 5 až 1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Odpolední teploty vystoupí na 8 až 12 °C. 

Podzimní prázdniny s teplotami do 13 °C

Blíží se konec října a s ním i podzimní prázdniny. Ani na horách to ještě na lyžování nebude. Teploty budou nejvyšší hned zpočátku posledního říjnového týdne – to budou vystupovat při polojasné až oblačné obloze až na 13 °C.

Postupně bude docházet k přibývání oblačnosti s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší odpolední teploty se ve druhé polovině týdne budou pohybovat do 10 °C.

Vývoj meteorologické situace můžete sledovat na radaru Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Jak správně zazimovat zahradu? Videohub

Fotogalerie
29 fotografií