Od středy do konce týdne budou dny psát hodně podobný scénář – ráno bude nejchladněji v místech s malou oblačností – to budou teploty klesat až na -2 °C, během dne naopak v místech s jasnou oblohou naměříme teploty nejvyšší – to bude až 16 °C. Pod mlhou a nízkou oblačností naměříme ranní teploty mezi 7 až 2 °C, v odpoledních maximech teploty kolem 8 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Ve středu bude polojasno, během odpoledne až jasno. Po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Po ránu naměříme teploty mezi 7 až 2 °C, při jasné obloze až -2 °C. Odpolední teploty vystoupí na 11 až 15 °C, při mlze bude chladněji. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Prodloužený víkend na jedničku

Ve čtvrtek na státní svátek bude jasno. Po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Po ránu naměříme teploty mezi 7 až 2 °C, při jasné obloze až -2 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C, při mlze bude chladněji. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h, na Českomoravské vrchovině bude během dne zesilovat na čerstvý s nárazy o rychlosti kolem 50 km/h.

V pátek bude jasno nebo skoro jasno. Po ránu opět místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží až do odpoledne. Po ránu naměříme teploty mezi 7 až 2 °C, při jasné obloze až -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C, při mlze bude chladněji. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, na Českomoravské vrchovině bude během dne zesilovat na čerstvý s nárazy o rychlosti kolem 50 km/h.

Vysoká oblačnost začne přibývat až v neděli

Také sobota bude převážně slunečná - bude jasno nebo skoro jasno. Po ránu opět místy mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den. Po ránu naměříme teploty mezi 7 až 2 °C, při jasné obloze až -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C, při mlze bude jen 8 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, na Českomoravské vrchovině bude během dne zesilovat na čerstvý s nárazy o rychlosti kolem 50 km/h.

V neděli bude zpočátku dne ještě jasno nebo skoro jasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně bude od západu docházet k přibývání vysoké frontální oblačnosti a postupně se k tomu na západě přidá déšť. Po ránu naměříme teploty mezi 7 až 2 °C, při jasné obloze až -1 °C. Odpolední teploty mezi 10 až 15 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h, přechodně s nárazy kolem 50 km/h.

Deštníky vytáhneme hned na začátku listopadu

První listopadový týden už bude bohatší na srážky – převládat bude zvětšená oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor bude přechodně i sněžit. Odpolední teploty se budou pohybovat zpočátku týdne mezi 10 až 15 °C, postupně klesnou na 6 až 12 °C.

Blíží se změna letního času na zimní

Poslední říjnový víkend přinese také změnu času - letního času na zimní – v noci ze soboty na neděli si ve 3 hodiny přesuneme malou ručičku na hodinách na 2 hodiny. Změnu času na zimní, který je pro nás vlastně přirozený, zřejmě každý pocítí hned ráno – mnohým bude kručet v břiše. Velkým impulsem pro zavedení letního času u nás byl silný několikatýdenní mráz na začátku roku 1979. Kvůli silným mrazům byly nejen uhelné prázdniny, ale vypadávaly dodávky energie, která se dala díky tomu, že bude večer o hodinu déle světlo, ušetřit.

Fotogalerie
25 fotografií