Silný vítr v sobotu v Pardubickém kraji lámal stromy a dělal škody na budovách. Hasiči kvůli větru od rána do podvečera vyjížděli k asi 30 událostem. V České Rybné na Chrudimsku spadly dva stromy na chatu. Nikdo nebyl zraněn, uvedli pardubičtí hasiči na webu.

Nejvíce bylo větrem zasaženo Chrudimsko. Naplnila se tak výstraha meteorologů, kteří pro dnešek předpovídali silný vítr pro jižní část Pardubického kraje.

Vichr i babí léto o víkendu. Sledujte radar Blesku

Na chatu v České Rybné spadl jeden strom dopoledne. Hasiči přijeli a strom rozřezali. Odpoledne ke stejné chatě vyjížděli znovu. "Tentokrát spadly stromy dva, jeden na chatu a druhý na dřevník. Oba stromy jsme rozřezali," uvedli hasiči.

Ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku hasiči na domě zajišťovali plechy, které vítr strhl ze střechy domu. V Trojovicích na Chrudimsku spadl jasan do řeky, hasiči jej rozřezali a z řeky vytáhli. V Krouně na Chrudimsku hasiči svázali prasklou lípu, která hrozila zřícením na dům.

V sobotu se přitom varování meteorologů před silným větrem rozšířilo o východ Vysočiny, jižní části Jihomoravského kraje, většinu území Zlínského kraje a o téměř celý zbytek Moravskoslezského kraje.

Zablokovaná železnice

Také na Vysočině v průběhu soboty povalil  silný vítr několik stromů. Jeden z nich blokoval železnici v Zajíčkově na Pelhřimovsku. Krajští hasiči informovali o tom, že z vlaku, který do stromu najel, vyvedli dva lidi, další strom spadl na osobní auto. Nikdo nebyl zraněn. Během celé soboty museli hasiči následky větrného počasí řešit na 20 místech.

Do Chotěboře vyjeli kvůli zajištění uvolněného plechu na střeše rodinného domu, na osobní auto spadl strom ve Vladislavi na Třebíčsku.

V neděli až 17 °C

V neděli denní teploty vystoupají na příjemných 12 až 17 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 6 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C, na Šumavě až 15 °C.

V neděli bude opět jasno až polojasno, ráno a dopoledne se objeví místy mlhy. Teploty přes den budou stejné jako v sobotu, tedy 12 až 17 °C, při déle trvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 8 °C.  Vítr bude foukat i v neděli.

Meteorologové doporučují omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny hor. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí předpovídá vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Zastavená lanovka na Sněžku

Silný vítr v sobotu zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Podle meteorologů by dnes na hřebenech Krkonoš mohl mít vítr v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

Od pondělí 1. listopadu do začátku prosince bude lanovka na Sněžku kvůli pravidelné podzimní údržbě ve všední dny mimo provoz. Víkendový provoz bude zachován. Lanovka pojede také 17. až 19. listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Česká ostuda na Sněžce. Turisté nedodržovali značení a ničili vzácné rostliny Jiří Marek