Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bylo v neděli na jihu Čech oblačno až zataženo, sněžilo hlavně během dopoledne, odpoledne přeháňky ustaly. Nejvyšší teploty byly od minus jednoho stupně Celsia po dva stupně nad nulou.

Meteorologové v sobotu uvedli, že přes Českou republiky přešlo v pásu od Šumavy přes Vysočinu po Krkonoše sněžení, během něhož mohlo napadnout až deset centimetrů sněhu, na horách až 15 centimetrů. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platila dnes mezi 06:00 a 20:00.

Kalamita na jižní Moravě

Autobusové linky měly potíže hlavně na Blanensku a Znojemsku, zpozdily se, do některých obcí nezajížděly, plyne z informací od dopravců a silničářů. Během dopoledne začaly mít problémy také vlaky, kvůli počasí se zastavil provoz ve stanici Brno-Královo Pole. Některé spoje kvůli tomu měnily trasu.

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje na svém webu informoval o sněhové kalamitě na Blanensku. Problémy se týkaly nejméně deseti autobusových linek, které obsluhují okolí Blanska a obce v Moravském krasu a na Drahanské vrchovině.

Z vlakových linek měly potíže zejména ty mezi Brnem a Tišnovem, stejně jako mezi Brnem a Náměští nad Oslavou.

Komplikace v dopravě a zpoždění spojů museli očekávat také lidé na Znojemsku. Výrazné zpoždění tam měla hlavně autobusová linka ze Znojma do Hostimi a zpět. Kvůli nesjízdné komunikaci se autobus ráno nedostal ani do Biskoupek na Brněnsku a Němčiček na Znojemsku.

Problémy byly také ve vyšších partiích krajského města, například na silnici mezi Soběšicemi a Útěchovem a také v Kohoutovicích na Žebětínské ulici. Dopravní podnik průběžně o komplikacích informuje na svém webu a sociálních sítích.

Vážná nehoda na Kroměřížsku

Při nehodě osobního automobilu na silnici nedaleko Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku ráno zahynula spolujezdkyně, řidič je po nárazu vozidla do betonového mostku zraněný.  Nehoda se stala krátce před 07:30. „Havaroval tam osobní automobil, ve kterém jely dvě osoby. Řidič pravděpodobně nezvládl řízení, vyjel mimo komunikaci a havaroval. Spolujezdkyně nehodu nepřežila, on byl zraněn,“ uvedl Jaroš. Zraněného muže záchranná služba převezla do krajské nemocnice ve Zlíně. „Spolujezdkyně utrpěla vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu svědků nehody i záchranářů podlehla,“ podotkla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Sněží i v Olomouckém kraji

Hustě sněžit začalo v kraji kolem poledne, napadlo už několik centimetrů sněhu. V nižších polohách jsou hlavní silniční tahy po chemickém posypu převážně holé a mokré. Ve vyšších polohách silnice pokrývá rozbředlý či ujetý sníh. „Vyjíždíme k dopravním nehodám a popadaným stromům, které se pod tíhou mokrého sněhu lámou a zasahují do komunikací či profilu tratě. Dnes máme na kontě 18 zásahů, při nichž jsme stromy odstranili,“ uvedla Balážová, podle které hasiči kvůli sněhu zasahují ve všech pěti okresech Olomouckého kraje.

Hasiči dnes vyjížděli zatím ke třem dopravních nehodám. „Celkově jsme kvůli první větší sněhové nadílce od pátečních 15:00 do dnešních 14:00 zasahovali u 23 dopravních nehod a 50 technických pomocí, kde jsme řešili hlavně stromy na silnicích. Dvakrát z toho na železniční trati a jedenkrát na drátech elektrického vedení,“ dodala Balážová.

 

Ostatní kraje zatím bez velkých obtíží

Silnice v Jihočeském kraji byly dnes ráno podle krajské správy a údržby silnic s opatrností sjízdné. Po 06:00 začalo sněžit, ošetřené vozovky jsou většinou mokré. Obezřetní by měli být řidiči hlavně v lesních úsecích, kde může být skrytý led či námraza. Silničáři po ránu do terénu vyjeli s asi 60 sypači.

Silnice na severu Čech byly ráno po chemickém ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností. Sníh se na komunikacích držel jen místy ve vyšších polohách, v nížinách zatím téměř nenapadl. 

Silnice na Vysočině byly po ránu s opatrností sjízdné. V celém kraji sněží, vozovky jsou mokré, nebo se slabou vrstvou sněhu. Teploty jsou pod nulou. Podle dispečinku krajské správy a údržby silnic jezdila její technika v noci hlavně na Třebíčsku. Po 07:00 musela kvůli sněžení vyrazit i v ostatních okresech.

Silnice v Moravskoslezském kraji zůstávaly dál na mnoha místech sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách mohli řidiči narazit na ujetou vrstvu zledovatělého sněhu. Na Opavsku se tvořily mrznoucí mlhy a silnice mohly klouzat. 

Na nesolených silnicích ve vyšších partiích Orlických horách leží vrstva ujetého sněhu. Na některých místech v Královéhradeckém kraji se dnes ráno objevilo sněžení. Ojediněle by se na silnicích mohly objevit náledí nebo zmrazky, uvedli silničáři a meteorologové.

Pardubický kraj dnes dopoledne zasáhlo sněžení. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní. Hasiči či policie od rána zatím zasahovali téměř u deseti dopravních nehod. Rozbředlý sníh se drží především na silnicích nižších tříd.

Fotogalerie
41 fotografií