„Výstraha před námrazovými jevy se týká celých hor,“ řekl dnes ČTK náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Podle něj by měli být turisté opatrní nejen na hřebenech hor, ale také na přístupových trasách na ně.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů byly ráno čtyři stupně pod nulou, silná mlha a zhruba 30 centimetrů vlhkého sněhu. Podle meteorologů by dnes mělo být v Krkonoších oblačno až zataženo, místy až polojasno, místy slabý déšť, zpočátku nad 800 metrů, postupně nad 600 metrů srážky sněhové. Nejvyšší denní budou mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku má dva úseky, dolní vede z Pece na Růžovou horu a horní z Růžové hory na Sněžku s celkovou délkou dráhy kolem 3,5 kilometru. V provozu je lanovka denně v závislosti na počasí od 08:00 do 18:00.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

První stupeň lavinového nebezpečí v nejvyšších českých horách začal platit ve středu 1. prosince. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle.

„Nyní dochází ke střídání teplot plusových a minusových. V předcházejících dnech foukal silný jižní vítr, který převál volný sníh také na severně orientované závětrné svahy. Větší vrstva sněhu se proto nachází na závětrných svazích a ve žlabech. Tam se mohou vyskytnout malé laviny z klouzavého sněhu, které se zastaví ještě na svahu,“ uvedl Jan Doubek z krkonošské horské služby.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Fotogalerie
35 fotografií