Čtvrtek přinese zlom. Na naše území od jihozápadu postoupí teplá fronta a pronikne sem teplý vzduch. Během dopoledne bude oblačno až zataženo, na východě polojasno až oblačno. Odpoledne bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti od jihozápadu, postupně se slabým sněžením, které bude přecházet v déšť.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Místy bude i mrznoucí, a tvořit se tak bude ledovka. Odpolední teploty se zastaví mezi -5 až 0 °C, nárůst teplot očekáváme od jihozápadu večer - to půjdou teploty nahoru – ve 22 hodin se budou na jihozápadě pohybovat na 5 °C. V horských oblastech na severu území bude větrno – nárazy větru budou dosahovat rychlosti až 75 km/h.

Větrný Štědrý den

Máme před sebou výrazně teplotně nadprůměrné Vánoce. Pozor! Na Štědrý den se bude během dopoledne na východě území při mrznoucích srážkách místy tvořit ledovka. A Štědrý den bude větrný – zejména v Čechách budou nárazy větru dosahovat rychlosti až kolem 60 km/h, vítr bude slábnout během večera. Na Štědrý den bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo na severovýchodě a severu území po ránu ještě sněžení, postupně mrznoucí déšť a odpoledne déšť. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 5 až 10 °C, na severovýchodě kolem 3 °C.

Teplo i na svátky, v neděli se bude tvořit náledí

V sobotu bude zataženo až oblačno, občas déšť. Sněžení na vrcholcích Jeseníků a Beskyd. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C a místy se bude tvořit náledí. Denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C.

Sněhové vločky se ještě vrátí

A hranice sněžení začne klesat hned po svátcích – přechodně se sněhové vločky dostanou až do 400 m nad mořem. I nadále bude převládat velká oblačnost – zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, zpočátku od cca 800 m, postupně od 400 m sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat od 3 do -4 °C a místy se bude tvořit náledí. Odpolední teploty očekáváme mezi 0 až 7 °C.

Na Jezerce -18°C

Liberecký kraj má za sebou s výjimkou Frýdlantského výběžku nejstudenější noc této zimy. Teplota na řadě míst klesla pod minus pět stupňů Celsia a na horách pod minus deseti stupňů. V mrazové kotlině na Jizerce v Jizerských horách ukázal teploměr skoro minus 18 stupňů. Na stanici Rašeliniště bylo minus 17,9 stupně, uvedla Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle předpovědi by se ale během dneška mělo začít oteplovat, nejvyšší denní teploty budou mezi minus třemi stupni Celsia a nulou, na horách mezi minus čtyřmi a minus jedním stupněm. Přes den by mělo být zataženo a večer se přidá občasné sněžení, které bude postupně přecházet v déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť.

Meteorologové varují, že v noci na pátek se místy při mrznoucích srážkách může tvořit ledovka. Ve Frýdlantském výběžku bude přes den silně foukat, nárazy větru mohou dosahovat 55 až 75 kilometrů v hodině.

Na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš byla ráno ujetá vrstva sněhu krytá posypem, jinak jsou povrchy vozovek v kraji suché vymrzlé či po chemickém ošetření mokré. Pro nákladní auta nad šest tun je nadále uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice jet po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Fotogalerie
43 fotografií