Na Pražském okruhu a dálnici D6 padá déšť se sněhem, tyto dvě komunikace jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností, stejně jako dálnice D8. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Dešťové přeháňky jsou hlášené například z dálnic D11, D8, prší také na Kolínsku, Kutnohorsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Nymbursku nebo v okrese Praha-východ. 

Ve výše položených oblastech na východě Čech zůstávají na silnicích často zbytky sněhu. Většinou je rozbředlý, místy i uježděný. Místy se z mrznoucího deště vytváří ledovka, vše je ale s opatrností sjízdné. Vyplývá to z informací silničářů.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Řidiči by měli jet opatrně zvláště v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Svitav, Žamberka, Ústí nad Orlicí a v Krkonoších a Orlických horách. Před ledovkou silničáři varují v okolí Moravské Třebové a na celém území okresu Jičín.

Sníh na jihu Moravy

V Jihomoravském kraji v noci na dnešek sněžilo. Řidiči musejí být na silnicích opatrní. Vyplývá to z informací na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Na Blanensku padá déšť se sněhem a místy se objevují mrznoucí dešťové srážky. Kvůli namrzajícímu dešti a ledovce se můžou v kraji zpožďovat některé spoje integrovaného dopravního systému. Aktuálně se objevují problémy se sjízdností zejména na Blanensku, Tišnovsku a Znojemsku, uvedl web Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje.

Komunikace v kraji jsou mokré a po chemickém ošetření, je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Teploty v kraji jsou od minus tří do šesti stupňů Celsia. Největší zima je na Brněnsku a Vyškovsku. Na Blanensku padá déšť se sněhem a je snížená dohlednost vlivem srážek. Snížená dohlednost je i na Znojemsku.

Na silnicích ve Zlínském kraji je místy rozbředlý sníh po chemickém ošetření. V kraji v noci sněžilo a někde dále sněží, také padá déšť se sněhem. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řidiči musí být obezřetní i na hlavních tazích. Na Vsetínsku silničáři varují před možností vzniku námrazy.

Na většině území Olomouckého kraje leží dnes ráno na silnicích rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V jižních částech kraje místy prší, někde jsou přeháňky smíšené a padá déšť se sněhem. Vyplývá to z údajů, které ráno zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Na silnicích druhé a třetí třídy na Jesenicku a Šumpersku udržovaných inertním posypem je místy uježděná vrstva sněhu. Na Prostějovsku jsou silnice většinou mokré po chemickém ošetření.

Hlavní tah na Slovensko je zavřený

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Sjízdnost řidičům může komplikovat nový sníh nebo místy i sněhové přeháňky, kvůli kterým může být snížená dohlednost. Kvůli větru se rovněž mohou tvořit sněhové jazyky. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Před tvorbou jazyků varují silničáři například na Bruntálsku. Na silnicích prvních tříd tam po chemickém ošetření leží rozbředlý sníh, na silnicích nižších tříd je nový sníh. Podobné je to na cestách nižších tříd na Opavsku, kde je vrstva nového nebo ujetého sněhu, který může být namrzlý. Na Ostravsku, Karvinsku, Novojičínsku či Frýdecko-Místecku jsou cesty převážně mokré nebo s rozbředlý sněhem. Také tady by ale řidiči měli být opatrní.

Pro nákladní vozy těžší než 12 tun je stále uzavřený zhruba pětadvacetikilometrový úsek silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Fotogalerie
43 fotografií