Heslem čtvrtečního počasí by mohl být deštník a šortky. Nejvíce oblačnosti a srážek očekáváme hned po ránu a dopoledne a to ve východní polovině území - to bude zataženo až oblačno, na východě s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se bude tvořit i ledovka při mrznoucích srážkách.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Odpoledne bude oblačno, v Čechách může být přechodně až polojasno, ale občas se budeme i nadále setkávat s deštěm nebo přeháňkami. Teploty budou vysoko a to zejména v západní polovině území - tam vystoupí až na 12 °C. Ve východní polovině území se budou nejčastěji pohybovat kolem 5 °C.

Kvůli dešti, oteplení a tání sněhu bude od večera v části Olomouckého kraje povodňová bdělost, uvedla ČTK. Řeky mohou překročit první, nejnižší povodňový stupeň.

Poslední den roku přinese až 14 °C

Také v pátek na Silvestra budeme skloňovat nezvykle vysoké teploty, které budou v Čechách kulminovat až na 14 °C. Zpočátku dne bude zataženo až oblačno, na horách místy slabý déšť. Odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti ojediněle až na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C, na západě bude až 10 °C. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

Také silvestrovská noc bude ve znamení jarních teplot – o půlnoci se bude teplota pohybovat v Čechách od 8 do 11 °C, na Moravě a ve Slezsku od 4 do 10 °C. A noc se obejde většinou beze srážek. Slabě mrholit může na vrcholcích Krkonoš.

Jak na Nový rok, tak po celý rok?

Během víkendu bude počasí pod vlivem tlakové výše a od jihozápadu sem bude proudit teplý vzduch. V sobotu na Nový rok bude oblačno, přechodně až polojasno, na horách ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C.

V neděli bude oblačno, během dne přechodně až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 10 °C.

Výhled počasí na leden

První měsíc nového roku bude teplotně mírně nadprůměrný, na hory se brzy vrátí pravé zimní podmínky.

1. - 10. 1.

Velká oblačnost – zataženo až oblačno, postupně občas déšť, od vyšších, ve druhé polovině období od středních poloh srážky smíšené nebo sněhové. Jen přechodně polojasno. Zejména zpočátku období po ránu místy mlhy. Ranní teploty zpočátku období 5 až 1 °C, postupně 2 až -6 °C. Denní teploty zpočátku období 5 až 12 °C, postupně 1 až 7 °C.

11. - 20. 1.

Převážně velká oblačnost – oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i déšť nebo déšť se sněhem. Ke konci období přechodně až polojasno a srážky pouze ojediněle. Ranní teploty 2 až -6 °C, ve druhé polovině období při zmenšené oblačností až kolem -8 °C.  Denní teploty -1 až 6 °C, koncem období 0 až +4 °C.

21. - 31. 1.

Převážně oblačno, místy sněhové přeháňky, na horách občasné sněžení, v nížinách přechodně srážky smíšené. Ranní teploty -3 až -9 °C. Denní teploty -3 až 3 °C.

Období očekáváme teplotně mírně nadprůměrné, průměrná lednová teplota v ČR let 1981-2010 je -2 °C.

Období očekáváme srážkově průměrné, průměrný úhrn srážek v lednu let 1981 - 2010 je 44 mm.

Fotogalerie
69 fotografií