Teplotní rekordy dnes v Česku padly na čtyřech pětinách ze 158 meteorologických stanic v zemi, které měří 30 a více let. Překonány byly i na několika stanicích, které zaznamenávají teploty už přes 100 let. Například v Havlíčkově Brodě teploměr ukázal 12,5 stupně a na Milešovce 9,9 stupně, což v obou případech překonalo předchozí rekordy z roku 1920. V Teplicích padl rekord z roku 1925, když teplota vystoupala až na 15,2 stupně.

Už v noci na dnešek bylo podle ČHMÚ velmi teplo. Na více než pětině ze všech meteorologických stanic v Česku neklesla teplota pod deset stupňů. Třeba v Teplicích bylo v noci 12,5 stupně nad nulou.

Na Nový rok až 14 °C

V minulých dnech přitom ještě mrzlo a objevovala se ledovka a sníh. O víkendu po Štědrém dni v noci teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla až na minus 26,8 stupně Celsia, což byla zatím nejnižší teplota této zimy.

Na Nový rok bude podle předpovědi ČHMÚ zataženo až oblačno s dešťovými přeháňkami. Teploty mohou vystoupat přes den až na 14 stupňů Celsia. I v dalších dnech budou podobně vysoké. Až od středy by pak mohly teploty v noci klesnout pod nulu a přes den budou zřejmě mírně nad nulou.

Teplo i v řadě dalších zemí Evropy

Také řada dalších evropských států přitom dnes zažívá jeden z nejteplejších silvestrovských dnů za posledních mnoho let. V anglickém Coningsby naměřili dopoledne 15,3 stupně Celsia, což je nejvyšší teplota zaznamenaná v posledním dni v roce v historii Británie, informovala agentura AFP.

V jihošpanělském městě Granada se očekává až 25 stupňů Celsia, tedy o šest stupňů více, než byl předchozí teplotní rekord z roku 2015. Nezvykle vysoké teploty panují také ve Francii a Německu.

Podle francouzské meteorologické služby byl letošní týden mezi Vánoci a silvestrem nejteplejší od roku 1947. Několik teplotních rekordů padlo ve čtvrtek, například v obci Montfort-sur-Argens naměřili téměř 24 stupňů. Některá níže položená lyžařská střediska například v Alsasku musela kvůli vysokým teplotám přerušit provoz, informovala stanice France Bleu.

V Toulouse na Nový rok až 26 °C

Na Nový rok se v Toulouse očekává až 26 stupňů kvůli proudění teplého vzduchu ze Španělska.

Podle španělské meteorologické služby Aemet dnešní teploty odpovídají zhruba dubnovým průměrům. Ve srovnání s předchozími silvestrovskými dny jsou o pět až deset stupňů vyšší. V Madridu se očekává, že padne teplotní rekord z roku 1979, kdy naměřili 15 stupňů. Nejtepleji má být ale v Granadě a dalších městech na jihu země s teplotami až 25 stupňů. Vysoké teploty, až o 15 stupňů nad dlouhodobým průměrem, se očekávají i na Nový rok.

Řada španělských regionů ale zavedla opatření, jejichž cílem je omezit oslavy a shromáždění. V Barceloně a celém Katalánsku například platí zákaz nočního vycházení od jedné do šesti hodin ráno. Po roce se oslavy vrátí na jedno z hlavních náměstí v Madridu – Puerta del Sol. Kapacita náměstí ale bude omezena na 7000 lidí a dodržování pravidel budou kontrolovat i drony. Při demonstracích se přitom na stejném místě schází i desetitisíce lidí. Ve španělských městech budou v ulicích stovky policistů, kteří budou kontrolovat pandemická opatření zavedená regiony i centrální vládou. Ta minulý týden obnovila povinnost nosit roušky i ve venkovních prostorách.

Fotogalerie
38 fotografií