„V povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy očekáváme výrazné vzestupy hladin s dosažením a překročením třetího stupně povodňové aktivity během dnešního odpoledne,“ uvedl ČHMÚ, který pro tuto část Šumavy vydal výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí. Hladiny by měly kulminovat v noci na středu. „Překročení stavu ohrožení může být výrazné až o několik desítek centimetrů. Hrozí dosažení povodně o době opakování deset až 20 let,“ dodal ČHMÚ.

Otava v Rejštejně dosáhla odpoledne 180 centimetrů, a tedy třetího povodňového stupně. Problémy ale nepůsobí, řekl starosta Rejštejna Horst Hasenöhrl. Před 17:00 třetí stupeň povodňové aktivity překonala i Otava v Sušici. Na druhém povodňovém stupni byla Vydra na Modravě a Křemelná na stanici Stodůlky, vyplývá z aktuálních dat hydrologické služby ČHMÚ.

Rozvodnění řek se v regionu rozhodly využít dvě skupiny vodáků. Sportovci se podle agentury Aktu.cz snaží vodu sjet i navzdory doporučení.

Další skupina vodáků, která vyjela na rozvodněnou řeku v Plzeňském kraji (4.1.2022)
Autor: Aktu.cz

Sledujte vývoj srážek na radaru Blesku

Otava, která vzniká u Čeňkovy Pily soutokem Vydry a Křemelné, měla ještě v pondělí v poledne hladinu na 79 centimetrech. Za 24 hodin - po intenzivních deštích a odtávání sněhu - stoupla její hladina o jeden metr.

V Rejštejně se už voda místy mírně dostala ze břehů na okolní louky. „Nic vážného se neděje, jsme na to zvyklí, žijeme s tou řekou a známe ji. Voda v ní rychle přijde a rychle odejde,“ řekl starosta obce.

Voda zatím nepůsobí žádné škody, pokud by bylo léto a hladina by takto stoupala, radnice by už upozorňovala dětské tábory a kempy podél Otavy. Teď v zimě ale ani při třetím povodňovém stupni nebezpečí nehrozí. Hasiči v regionu zatím neměli kvůli zvednutým hladinám šumavských řek hlášené žádné výjezdy.

Deště zvedly hladiny řek i na horách na severu a severovýchodě Čech. Na druhý povodňový stupeň se dostalo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Hladiny Divoké Orlice v Orlickém Záhoří, Bělé v Jedlové v Orlických horách a několika dalších stanicích na Labi přesáhly hranici prvního stupně povodňové aktivity. Na vývoj počasí vodohospodáři reagovali odpouštěním přehrad Labská ve Špindlerově Mlýně i Les Království u Dvora Králové nad Labem.

V Libereckém kraji se dostala na Jablonecku na první povodňový stupeň Jizera v Železném Brodě, Kamenice v Plavech a Mumlava v Harrachově. Podle předpovědi meteorologů by ale dál hladiny výrazněji neměly stoupat. Hasiči měli do 16:00 v souvislosti s počasím 11 výjezdů ke spadlým stromům, čerpání vody nebo monitoringu toků.

Meteoroložka: Večer se může přidat sníh

Od dnešní půlnoci do 15. hodiny na Šumavě  spadlo na stanici Prášily 53 mm srážek, za pondělí dalších 27 mm, na vrcholku Březníku za dnešek napršelo 38 mm, a 13 mm za pondělí, řekla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

„Během odpoledních hodin ale srážkové úhrny na Šumavě slábnou, pohybují se kolem 2 mm za hodinu,“ dodala. Vydatné srážkové úhrny dále hlásí i Krkonoše. „V Peci pod Sněžkou do dnešních 15 hod spadlo 41 mm, za pondělí to bylo 21 mm. Hodinové srážkové úhrny se stále pohybují až na 4 mm/hod.“

Během večera se bude na horách měnit déšť na déšť se sněhem, postupně ve sněžení, potvrdila. V reakci na vysoké srážkové úhrny (lednový dlouhodobý srážkový normál je 44 mm) a odtávání zbytku sněhu došlo k vzestupům hladin řek, pokračovala k věci Honsová.

Situace se podle ní bude díky ochlazení a sněžení na horách během středy uklidňovat. „Vůbec nejvyšší srážkový lednový úhrn srážek je z 2. ledna 1922 – na stanici Zvonková spadlo 102 mm za 24 hodin,“ řekla meteoroložka.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči pomáhají Hedvice Procházkové (92) ze Šilheřovic s úklidem nánosů bahna po vydatných deštích. Jana Gartnerová

Fotogalerie
65 fotografií