Některé středočeské silnice, například na Příbramsku, Berounsku a Benešovsku, byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. V regionu místy sněžilo. Na dálnici D10 mohou být i zbytky rozbředlého sněhu, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Řidiči měli být o rána obezřetní na dálnici D8 a na silnici I/16. Hlavní tahy jsou převážně mokré po chemickém ošetření, na Kladensku a Příbramsku může být na silnicích první třídy i vrstva nového sněhu. Opatrní by také šoféři měli být na silnicích nižších tříd na Příbramsku, Rakovnicku, Benešovsku, Berounsku, Kladensku a v okrese Praha-západ.

Podle středočeských krajských cestářů jsou na úsecích ošetřených inertním posypem místy slabé vrstvy sněhu kryté posypem. Silnice druhé a třetí třídy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Od soboty jezdilo v terénu zhruba 130 vozů krajské zimní údržby.

Do Krušných hor jen se zimní výbavou

V Ústeckém a Libereckém kraji musí řidiči počítat se sněhem na některých silnicích. Sníh je i na dálnici D8 z Prahy přes Ústí nad Labem k hranicím a také na silnici z Chomutova ke státní hranici. Místy jsou komunikace namrzlé. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Policie nabádala od rána ke zvýšené opatrnosti. Sypače jsou na dálnici D8, kde místy leží vrstva rozbředlého sněhu. Pouze se zimní výbavou doporučují dnes silničáři cestu do hor. V Krušných horách leží na komunikacích vrstva ujetého sněhu a v regionu nadále sněží. Sníh leží také na chodnících.

Jaké je počasí v Česku? Podívejte se na srážky na radaru Blesku

V Libereckém kraji hrozí nebezpečí námrazy na silnicích na Liberecku a Jablonecku. Nehodu zatím policisté v rámci celého severu Čech řešili pouze na Litoměřicku, kde auto narazilo do sloupu telefonního vedení. V regionu má podle předpovědi meteorologů přes den sněžit, teploty stoupnou nejvýše ke třem stupňům Celsia.

Námraza na Vsetínsku a náledí na Olomoucku

Silnice nižších tříd na Vsetínsku pokrývá místy vrstva nového sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako ostatní vozovky v okrese, které jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré. Obdobně je to i u silnic nižších tříd na Zlínsku. Další vozovky ve Zlínském kraji jsou zpravidla holé, suché a sjízdné bez omezení, v některých úsecích varují silničáři před vznikem námrazy.

Námraza se podle ŘSD tvoří na silnici I/69 mezi Jasennou na Zlínsku a Liptálem na Vsetínsku v oblasti vrchu Syrákov. Řidiči s ní musejí počítat také na silnici I/35 ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku a na silnici II/493 u Petrůvky na Zlínsku. Pro těžká nákladní vozidla je od čtvrtka kvůli ledovce na vozovce uzavřeno 20 kilometrů silnice I/56 mezi Horní Bečvou na Vsetínsku a Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Omezení platí pro auta s váhou přesahující 12 tun.

Video
Video se připravuje ...

Úplňky v roce 2022: Na co si dát během nich obzvlášť pozor? Videohub

Ve Zlínském kraji je dnes většinou oblačno až zataženo bez srážek, na Zlínsku místy polojasno. Vane slabý vítr, viditelnost je bez omezení. Teploty se ráno v regionu pohybovaly od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia.

Na silnicích na Olomoucku leží místy zbytky sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako některé silnice na Šumpersku, na kterých zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Na dálnici D35 u krajského města a také poblíž Lipníka nad Bečvou na Přerovsku se tvoří náledí. Ostatní vozovky v Olomouckém kraji jsou většinou holé, suché a sjízdné bez omezení, na Olomoucku a Přerovsku po chemickém ošetření mokré.

Před tvorbou náledí na dálnici D35 varují silničáři na kilometrech 270,4 a 295,5. Na silnici I/44 na Šumpersku v úseku mezi Loučnou nad Desnou, Kouty nad Desnou a Červenohorským sedlem padá místy na vozovku technický sníh, který vyrábějí vlekaři při zasněžování blízkých sjezdovek.

V Olomouckém kraji je dnes většinou oblačno až zataženo bez srážek, na Přerovsku místy polojasno a na Jesenicku skoro jasno. Vane slabý vítr, případně je bezvětří, na Šumpersku se v některých lokalitách vyskytují mlhy. Teploty se v regionu ráno pohybovaly od minus šesti do minus jednoho stupně Celsia.

V nížinách může i pršet

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude v neděli v Česku zataženo až oblačno, zpočátku ve východní polovině území místy polojasno až jasno a ojediněle mrznoucí mlhy. „Od západu postupně místy, zejména v Čechách, občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, pod 300 m i srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší teploty -2 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -5 °C,“ uvádí předpověď. Mírný jižní až jihovýchodní vítr s rychlostí 2 až 6 m/s se bude v Čechách měnit na západní a postupně zeslábne.