Samotné souostroví Tonga po výbuchu postihlo cunami, přívalová vlna vysoká přes jeden metr. Lidé žijící poblíž pobřeží se museli evakuovat. Menší vlny dorazily třeba na Americkou Samou, Havajské ostrovy i pobřeží USA či Japonska.

Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha’apai vybuchla podle středoevropského času brzy ráno v sobotu. Výkyvy tlaku se pak podle záznamů ČHMÚ objevily v Česku nejprve v sobotu zhruba mezi 20:00 a 22:00 a v neděli brzy ráno přibližně mezi 02:00 a 04:00.

„Včera (v sobotu) ve večerních hodinách dorazila do Prahy tlaková vlna způsobená erupcí zhruba 17.000 kilometrů vzdáleného vulkánu Hunga Tonga u Nového Zélandu. Tlaková vlna pak v noci přišla ještě z druhé strany delší cestou kolem zeměkoule,“ popsal situaci ČHMÚ.

„Jedná se o obvyklou situaci, kdy silnější zemětřesení, ke kterým někde na Zemi dojde, jsme pak schopni měřit na druhé straně planety,“ uvedl v sobotu na twitteru planetolog Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. „A u těch skutečně silných platí, že zeměkouli oběhnou klidně i dva a vícekrát. Chvilku trvá, než se uvolněná energie v horninách pohltí,“ doplnil.

Výkyvy tlaku vzduchu zaznamenali v podobných časech jako v Česku také meteorologové na Slovensku. Uvedl to dnes slovenský server Pravda s odkazem na informace Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Satelitní snímky ukázaly, jak se po výbuchu podmořského vulkánu nad mořskou hladinou zvedl obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů. Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na 800 kilometrů vzdáleném Fidži. Sonický třesk zaslechly podle agentury AP také obyvatelé Aljašky.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a generální tajemník OSN António Guterres vyjádřili velké znepokojení nad následky sobotní erupce podmořské sopky u souostroví Tonga. Wellington se snaží obnovit plnou komunikaci s tímto tichomořským státem, uvedla dnes Ardernová, podle které zatím úřady Tongy oficiálně neohlásily žádné škody ani oběti na životech. OSN i Nový Zéland situaci sledují a jsou připraveny pomoci, informují tiskové agentury.

Fotogalerie
32 fotografií