Pondělí je na území Česka větrné – zesílení větru přinesl velký tlakový rozdíl mezi tlakovou níží nad Skandinávií a tlakovou výší nad Evropou západní. Nárazy větru i v nižších polohách dosahovaly do 15 hodiny rychlosti i přes 80 km/h – např. Kuchařovice nebo Ústí nad Labem 83 km/h, Temelín 79 km/h, v Praze-Kalově 75 km/h. Na Milešovce se nárazy větru zastavily na 130 km/h. Nejsilnější poryvy větru zaznamenala Sněžka 170 km/h.

Vítr bude slábnout během večerních hodin – v noci bude foukat mírný severozápadní o rychlosti do 20 km/h. Zesílení větru ale opět očekáváme ve čtvrtek – v nižších polohách budou poryvy větru dosahovat rychlosti až 60 km/h, na horách kolem 90 km/h.

Zimní bouřky a tisíce lidí bez elektřiny

Během pondělí se objevily i zimní bouřky: Na přechodu studené fronty byly zaznamenány na severovýchodě našeho území i bleskové výboje. Zimní bouřky jsou v Česku poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front. Její záznam je například z 3. února 2019, za zmínku stojí i bouřka z 22. prosince 2018. Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že např. v roce 1517, 28. ledna vyskytla zimní bouřka, doprovázená i krupobitím a silným větrem.

V celém Česku navíc hrozí do úterního rána vznik náledí a zmrazků. Opatrní by měli být zejména řidiči, ale i chodci.      

Vývoj počasí můžete sledovat na radaru Blesku

Odpoledne bylo v Česku bez dodávek elektřiny zhruba 11 500 odběratelů. Energetici hlásí desítky poruch poruch na vedení vysokého napětí, sdělili mluvčí společností ČEZ Distribuce Soňa Holingerová a firmy EG.D ze skupiny E.ON Roman Šperňák.

Vítr podle Holingerové zpočátku omezoval dodávky zejména v Pardubickém kraji, později se problémy rozšířily také na Moravu, do středních a severních Čech. V podvečer byla nejhorší situace ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, kde se muselo bez elektřiny obejít 3500, respektive 1900 odběrných míst. Kolem 1200 odběratelů bez elektřiny bylo kolem 17:00 v Libereckém kraji.

Na východě Čech se situace odpoledne zklidnila. „V kraji Královéhradeckém a Pardubickém se nám už podařilo dodávky skoro obnovit,“ řekla Holingerová ČTK. Výrazně se podle ní zlepšila také situace v Olomouckém kraji.

ČEZ předpokládá, že se dodávky podaří obnovit dnes. Bude ale záležet na dalším vývoji počasí.

Následky silného vichru v Ústeckém kraji (17.1.2022)
Autor: reprofoto HZS Ústeckého kraje

EG.D mělo v podvečer na vedení vysokého napětí 13 poruch a zhruba 3500 odběratelů s omezením dodávek. Bylo to asi o 1500 méně než ve 14:00. "Většinu poruch z dopoledne se nám už povedlo opravit, ale další poruchy během odpoledne přibyly," popsal vývoj mluvčí společnosti.

Dvě nové poruchy odpojily zhruba 1500 odběratelů EG.D na Břeclavsku. Kolem tisícovky míst bez proudu je na Jihlavsku. Další poruchy jsou v okolí Velkého Meziříčí a Moravských Budějovic.

Nejdříve mraky, pak jasno

V úterý se bude počasí přechodně uklidňovat - zpočátku dne bude až oblačno, na horách ojediněle sněžení. Během dne bude docházet k ubývání oblačnosti až na polojasno. Po ránu pozor na náledí. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5°C. Také vítr bude slábnout – foukat bude pouze mírný severozápadní o rychlosti do 20 km/h.

Ve středu bude nejméně oblačnosti z pracovního týdne - jasno až polojasno, zejména po ránu a dopoledne místy mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek sněžení i v nížinách

Ve čtvrtek nás čeká další přechod studené fronty a zesílení větru – na horách se jeho nárazy budou opět pohybovat o rychlosti až kolem 90 km/h a v kombinaci se sněžením se budou tvořit sněhové jazyky. Zpočátku bude sněžit od středních poloh, během dne se sněhové vločky dostanou i do nížin a tvořit se bude sněhová pokrývka.

Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C, během odpoledne ochlazování a pocitovou teplotu bude snižovat vítr. Po čtvrtečním přechodu studené fronty k nám bude proudit studený vzduch od severu, který přinese ochlazení.

V pátek bude proměnlivá, převážně velká oblačnost, občasné sněhové přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C, při malé oblačnosti na -7 °C. Denní teploty vystoupí na -2 až 2 °C.

O víkendu bude po ránu až -10 °C

Další pokles teplot vzduchu přinese víkend. V sobotu bude proměnlivá oblačnost, občasné sněhové přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C, ojediněle při malé oblačnosti až -10 °C. Denní teploty vystoupí na -3 až 1 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, občasné sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C, ojediněle -9 °C. Denní teploty vystoupí na -1 až 3 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bílá pokrývka přikryla Prahu Aktu.cz

Fotogalerie
48 fotografií