„Právě uplynulá noc bude zřejmě nejmrazivější nocí tohoto týdne. Teploty klesaly na minus dva až minus sedm stupňů Celsia, při delším vyjasnění a sněhové pokrývce bylo kolem minus deseti stupňů Celsia, v Teplicích nad Metují-Zdoňově minus 13 stupňů,“ konstatovali dnes ráno meteorologové.

Ještě víc mrzlo na horách, kde se minimální teploty pohybovaly většinou pod minus deset stupňů, v Jizerce-Kořenově naměřili minus 21 stupeň. „Tradičně nejnižší teploty byly zaznamenány na Šumavě, kde bylo místy naměřeno minus 20 až minus 25 stupňů Celsia, rekordmanem se stala stanice na Kvildě-Perle s teplotou minus 26,5 stupně Celsia,“ konstatovali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ráno se pak ochladilo u Kvildy na minus 27,3 °C.

Pokud i přes den zůstane jako dnes na některých místech teplota pod nulou, mluví meteorologové o takzvaných ledových dnech.

Od čtvrtka se má oteplit, přes den budou maximální teploty kolem pěti stupňů Celsia a v noci už nebude tolik mrznout, někde zůstane nad nulou.

V Krkonoších a Orlických horách pozor na sníh na silnicích

Na silnicích v Krkonoších a v Orlických horách, které silničáři udržují pouze pluhováním, zůstává vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Místy může být sníh na silnicích zledovatělý. Hlavní silniční tahy v kraji byly dnes ráno bez sněhu a byly suché a vymrzlé, uvedli silničáři.

Teploty v kraji dnes ráno klesly hluboko pod bod mrazu. V Orlickém Záhoří na východní straně Orlických hor bylo ráno kolem minus 17 stupňů Celsia. Na Broumovsku bylo minus 15 a na hřebenech Krkonoš minus 11 stupňů Celsia.

Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. K večeru na severu kraje a na horách se čeká místy slabé sněžení.

Teploty by se měly pohybovat kolem nuly, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem minus tří stupňů. Na horách má být od minus čtyř do minus sedmi stupňů.

Minus jedenáct na Liberecku

Teploty v noci byly v Libereckém kraji mezi minus pěti až minus 11 stupni, na horách klesly k minus 15 stupňům a tradičně nejchladněji bylo v mrazové kotlině na Jizerce. Nejde ale pro ni ani o nejnižší teplotu letošní zimy, v noci na Boží hod tam bylo skoro minus 27 stupňů Celsia.

Povrchy vozovek v kraji jsou převážně suché a vymrzlé, na Liberecku jsou silnice nižších tříd vlhké a na Semilsku mokré. Viditelnost tam snižují mlhy, které mohou být i mrznoucí. Ujetá vrstva sněhu je na silnicích druhé a třetí třídy v Jizerských horách a západní části Krkonoš. Na Liberecku dál zůstává pro auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice jet po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Jaké bude počasí u vás? Sledujte radar Blesku

Podle předpovědi by mělo být ráno a dopoledne v kraji zataženo jen místy. Během dne bude oblačnost od severozápadu přibývat a večer může především na horách slabě sněžit. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus třemi stupni Celsia a nulou a na horách mezi minus pěti a minus dvěma stupni.

 

Namrzající mlha na Vysočině

Solené silnice na Vysočině jsou dnes převážně suché a vymrzlé. Na zbývajících je zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí. Řidiči by měli jezdit opatrně, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený. K ránu byl v kraji až osmistupňový mráz, podle meteorologů může někde namrzat mlha.

Silničáři v úterý obnovovali posyp na silnicích nižších tříd. V noci podle dispečera neměli hlášené potíže se sjízdností.

Na Vysočině dnes bude oblačno až zataženo, k večeru někde i polojasno. Teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu zůstanou pod nulou, odpoledne vystoupí nejvýše k minus pěti až minus dvěma stupňům Celsia. Vítr bude mírný.

Fotogalerie
43 fotografií