Obloha se rázem zatáhla a na Prahu se snesla sněhová smršť! „Přes Prahu přecházela podružná studená fronta, která přinesla sněhovou bouři - nárazy větru se na stanici Praha-Ruzyně zastavily na 79 km/h, v kombinaci se sněžením viditelnost klesala na nulu a během hodiny se ochladilo až o 3 °C,“ komentovala situaci ze čtvrtečního dopoledne pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Zimní bouřky jsou v Česku poměrně vzácné, vyskytují se nejčastěji právě na přechodu studených front. Zaznamenána byla například v únoru 2019 nebo v prosinci 2018.

„Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že například v roce 1517, 28. ledna, se vyskytla zimní bouřka doprovázená krupobitím a silným větrem,“ dodala Honsová. Čtvrteční bouře postupovala dál směrem na Benešov, který se během pětiminutové vánice oblékl - stejně jako Praha - do bílé.

Hromadná bouračka na D5

Právě zimní počasí se mohlo podepsat pod hromadnou nehodu na dálnici D5, kde se ve čtvrtek dopoledne srazilo u Žebráku na Berounsku 36 aut, a to 20 osobních a 16 nákladních. Hromadná nehoda se stala na 33. kilometru ve směru na Prahu. Na místě bylo podle twitteru středočeské záchranné služby hned několik zraněných lidí, dva z nich byli ve vozech zaklínění.

Příčinu nehody policie vyšetřuje, v potaz bere právě nepříznivé počasí. „Tou dobou se přes střední Čechy přehnala sněhová vánice, může to mít rovněž vliv. Budeme zjišťovat, jak se stala první nehoda a jaký byl časový sled dalších událostí,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Video
Video se připravuje ...

Hromadná nehoda na dálnici D5 David Malík

Potíže na Vysočině

Také na Vysočině komplikuje dopravu sněžení a ledovka na silnicích. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové nahlásili řidiči za hodinu asi 20 nehod, oznamují také problémy se sjízdností některých úseků, kde provoz blokují odstavené nebo havarované kamiony.

Přes Vysočinu přešlo okolo 12:00 husté sněžení se silným poryvem větru, hasiči tak museli na několika místech odklízet popadané stromy. Podle meteorologů může mít vítr v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, teplota vystoupí nejvýše ke třem stupňům Celsia a v celém kraji mohou být sněhové přeháňky, sněhové jazyky a náledí.

Video
Video se připravuje ...

Zimní bouře u Příbrami 

Led v Beskydech a jazyky na severu

Beskydská horská služba varuje před ledovými chodníky, řekl Česlav Jadamus z Horské služby Beskydy. „Momentálně v terénu přírodního sněhu moc není. Navíc se potýkáme se zledovatělými chodníky. Lidé při pěších túrách by měli být opatrní, používat nesmeky,“ uvedl záchranář. Horská služba varuje i před silným větrem. „Hrozí pády stromů a větví,“ řekl s tím, že toto upozornění je platné do pátku.

Po silném sněžení, které dnes dopoledne zasáhlo Trutnovsko, Jičínsko a Hradecko, zůstával odpoledne na silnicích rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Silnice v regionu byly nadále sjízdné se zvýšenou opatrností. uvedli silničáři. Řidiče na Rychnovsku varovali před sněhovými jazyky.

Srážka čtyř aut pak zastavila na Frýdecko-Místecku provoz na dálnici D48 na 57. kilometru ve směru k D1. Při nehodě se podle hasičů jeden člověk zranil.

Pás intenzivního sněžení a další zimní bouřky

„V souladu s předpovědí přechází přes naše území podružná studená fronta v podobě výrazného pásu intenzivního sněžení, kdy se na této linii ojediněle vyskytují zimní bouřky,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ, kteří přidali několik fotografií z webových kamer. Další snímky, jež zachycují dopolední sněhovou vánici, lidé sdíleli na sociálních sítích.

A objevily se i zmínky o zimních bouřkách. „Nečekejte ale klasické letní blýskavice - zimní bouřky jsou o mnoho decentnější,“ upozornili meteorologové.

Předpověď na další dny

V závěru týdne přitom čekají Česko sněhové přeháňky, které se mohou objevit i v nižších polohách. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly, případně mírně nad ní. V noci bude mrznout, při zmenšené oblačnosti teplota spadne až k minus deseti stupňům Celsia. Vítr bude v pátek ještě silnější, o víkendu postupně zeslábne.

V pátek čekají meteorologové sněhové přeháňky zpočátku místy, postupně ojediněle. Od středních poloh výše se mohou tvořit sněhové jazyky. Nejvyšší denní teploty budou minus tři až plus jeden stupeň Celsia. Vítr může mít ještě v nárazech přes 50 km/h.

V sobotu bude oblačno až zataženo. V Čechách bude od západu sněžit na většině území, v polohách pod 400 metrů nad mořem mohou být srážky smíšené nebo dešťové. Na Moravě a ve Slezsku napadne sníh jen místy. Nejvyšší denní teploty budou nula až plus čtyři stupně Celsia, vítr bude už mírný.

Také neděle bude spíše zamračená. Místy se objeví občasný déšť nebo déšť se sněhem, v místech nad 500 metrů nad mořem bude sněžit. Na severovýchodě území ale mohou být sněhové srážky i v nižších polohách. Teploty budou podobné jako v sobotu. Na východě a severovýchodě ale může být chladněji, zhruba minus dva stupně Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Zimní bouře v Nové Vsi pod Pleší (20. ledna 2022) čtenář Blesku

Fotogalerie
106 fotografií