Výstraha před větrem i sněhovými jazyky platí od dnešních 18:00 do pátečních 18:00. Foukat bude západní až severozápadní vítr o rychlosti v nárazech 55 až 70 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů hrozí poškození stromů i menší škody na budovách. Kvůli pádům stromů a větví se mohou objevit komplikace v dopravě. Lidé by podle ČHMÚ měli zajistit okna a dveře, upevnit volně položené předměty venku a například zabezpečit skleníky. Měli by dávat pozor při řízení a nevydávat se na horské túry.

Potíže v dopravě může hlavně ve vyšších polohách vítr způsobit také ve spojení se sněžením, které meteorologové předpovídají na dnešní odpoledne i pátek. „V kombinaci čerstvého větru a sněhových přeháněk se budou v horských oblastech od vyšších poloh místy tvořit sněhové jazyky,“ uvedli pracovníci ČHMÚ.

Vichr a sníh i o víkendu

Už během dnešního odpoledne přejde přes Česko od severu studená fronta, doprovodí ji občasný déšť nebo přeháňky, na horách a postupně i ve středních polohách bude sněžit. Za frontou bude zesilovat vítr. V pátek a sobotu dosáhne rychlosti až kolem 70 kilometrů v hodině, v neděli bude ještě silnější.

„Vítr budou doprovázet četné přeháňky nebo déšť, v nižších a středních polohách střídavě se sněžením, na horách bude sněžit po celé období. Právě tam bude sníh přibývat, do konce týdne 20 až 40 centimetrů. Společně s větrem tato situace povede ke tvorbě sněhových jazyků,“ uvedli meteorologové k víkendovému počasí.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Nejvyšší teploty se v pátek a sobotu budou přes den pohybovat kolem dvou až šesti stupni nad nulou, v noci klesnou pod bod mrazu. V neděli ukáže teploměr plus tři až sedm stupňů, noční teploty zůstanou nad nulou. Obloha bude přes víkend většinou pod mraky, jen přechodně může být polojasno.

Fotogalerie
28 fotografií