V horách měla Nadia dokonce sílu orkánu, na Sněžce svištěla rychlostí 185 km/h. Nebezpečná však byla vichřice i v nížinách. Pět metrů vysokou zeď rozestavěné haly v průmyslovém areálu ve Velkém Přítočně na Kladensku srazil vítr na dva cizince.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Jeden z nich nepřežil, druhý (40) skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Zda byla stavba dostatečně zabezpečená, už zkoumají policisté. „Bude se zjišťovat i to, zda tam muži vůbec měli co dělat,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Hodiny čekali ve studeném vlaku u Břeclavi lidé na cestě z Budapešti do Prahy. Ten nemohl pokračovat dál kvůli pádu stromu na trakčního vedení. Evakuace cestujících nebyla možná kvůli nedostupnému terénu. Vítr poničil i dráty vysokého napětí a po celém Česku bylo bez elektřiny víc než padesát tisíc domácností. Vysoké vlny potopily loď i část mola na jezeře u Velkých Žernosek na Litoměřicku.

Větrný i nový pracovní týden

První polovina týdne bude větrná a v kombinaci se sněžením se od vyšších poloh budou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje. Ale tak silný vítr jako v neděli už neočekáváme. Do konce pracovního týdne na horách napadne i přes 30 cm sněhu.

V pondělí bude v západní polovině území od vyšších poloh vítr v nárazech dosahovat rychlosti 55 km/h. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Bude zataženo až oblačno, od západu na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m postupně i srážky smíšené nebo dešťové.

V úterý bude během dne zesilovat západní vítr na čerstvý s nárazy až kolem 70 km/h, na západě území a na horách kolem 90 km/h. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, od západu později pod 500 m i srážky smíšené nebo dešťové.

Ve středu bude foukat čerstvý západní vítr s nárazy až kolem 70 km/h, na horách kolem 90 km/h. Bude večer slábnout. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, občasné sněžené, pod 500 metrů n. m. i déšť či déšť se sněhem.

Ve čtvrtek bude foukat mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h. Oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v Čechách postupně pod 700 m, na Moravě a ve Slezsku pod 500 m, srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C.

V pátek bude foukat mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, místy s nárazy kolem 50 km/h. Oblačno až zataženo, místy občasný déšť, nad 400 m, přechodně nad 800 m, déšť se sněhem nebo sněžení. Večer srážky četnější a od severozápadu sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C.

Fotogalerie
54 fotografií