„Na východě zpočátku místy sněhové přeháňky. Během dne od západu zataženo a postupně místy, zejména v severní polovině území, občasný déšť. V polohách nad 1000 metrů, na severu a východě nad 600 metrů déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty 3 až 7 stupňů, na severu a východě 1 až 4 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem nuly, v Beskydech kolem -2 stupňů. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr 3 až 14 kilometrů za hodinu, na severovýchodě místy vítr mírný 10 až 25 kilometrů za hodinu,“ uvádí ČHMI.

Aktuální počasí sledujte na radaru Blesku

„Dnes ovlivní počasí u nás teplá fronta, která bude jen zvolna postupovat od západu. Srážky na ní čekáme zejména v severní polovině území, většinou půjde o déšť, na severu a také východě (kam dorazí až později večer), by se mělo jednat od vyšších poloh o sněžení,“ uvedl dnes ČHMÚ na svém facebookovém profilu. Dnešní nejvyšší teploty budou  pro toto období nadnormální, mimo hory většinou mezi třemi až sedmi stupni Celsia, chladněji bude na severu, východě a také na Českomoravské vrchovině.

Jaké bude počasí v pátek a o víkendu?

V pátek bude přes Česko přecházet studená fronta, bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, sněžit bude nejdříve jen v nejvyšších polohách hor, s ochlazením se bude hranice sněžení postupně snižovat. Foukat bude mírný jihozápadní vítr, v Čechách později večer zesílí na čerstvý místy s nárazy kolem 55 kilometry v hodině. Částečně slábnout by měl vítr v sobotu večer.

V sobotu přes den bude oblačnost proměnlivá, místy sněhové a dešťové přeháňky budou odpoledne ustávat. Sobotní nejnižší noční teploty se budou pohybovat od dvou do minus dvou stupňů Celsia, nejvyšší denní teploty od jednoho do pěti stupňů. Sněžit bude ojediněle i v neděli, zejména na horách, v polohách pod 500 metrů nad mořem budou srážky smíšené nebo dešťové. Odpoledne se hranice sněžení posune na 800 metru nad mořem. Opět bude foukat vítr místy s nárazy kolem 55 kilometrů v hodině.

Po víkendu se začne oteplovat, v pondělí vystoupají teploty k sedmi stupňům, v týdnu se dostanou až k deseti stupňům Celsia.

Olomoucký kraj

Silnice v Olomouckém kraji jsou ráno po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách leží na vozovkách zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu, místy stále fouká silný vítr, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové a smíšené přeháňky v noci zasáhly většinu území Olomouckého kraje. Rozbředlý sníh ráno pokrývá silnice v horských oblastech Jesenicka a Šumperska. Kluzké mohou být ráno vozovky také v kopcovité oblasti na sever od Olomouce. Na méně důležitých cestách je od vyšších poloh ujetá vrstva sněhu s posypem.

Rozbředlý sníh pokrývá také některé silnice v okolí Konice a Protivanova na Prostějovsku. Na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou jinak silnice ráno po předchozím chemickém ošetření holé a mokré.

Pardubický kraj

Silnice v Pardubickém kraji jsou na mnoha místech kluzké. Ve výše položených oblastech na nich leží zbytky sněhu, někde se tvoří náledí. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

Na sníh by se měli řidiči připravit například v okolí Hlinska, Lanškrounu, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Poličky, Žamberku nebo Svitav. Silnice I/11 mezi obcemi Jablonné nad Orlicí a Červená Voda přes Suchý Vrch je sjízdná pouze se sněhovými řetězy. V Železných horách jsou cesty místy zledovatělé, někde se vlivem větru tvoří sněhové jazyky.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, na Orlickoústecku foukal nárazový vítr. Ve východní části regionu byly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus čtyřmi a plus dvěma stupni.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji se po sněžení v minulých dnech vytvořila na silnicích nižších tříd, kde se nesolí, silná vrstva ujetého sněhu s vyjetými kolejemi. Motoristé by měli být opatrní hlavně v oblasti Jizerských hor a Krkonoš, doporučují silničáři. Liberecký kraj leží z velké části v chráněných oblastech, a solí se tak udržuje jen necelých 40 procent komunikací. Silničáři chtějí, jakmile to počasí dovolí, nasadit do hor frézy a těžkou techniku, aby silné vrstvy zledovatělého sněhu strhli a odstranili.

V Libereckém kraji dnes ráno nesněží, hlavní tahy v kraji jsou většinou jen holé a po chemickém ošetření vlhké. Místy ale fouká nárazový vítr, který může vytvářet sněhové jazyky. Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Vzhledem k předpovědi počasí ji zatím není možné otevřít. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

V kraji je dnes ráno oblačno až zataženo, teploty klesají až k minus šesti stupňům Celsia. Meteorologové ale předpovídají další sněžení, které bude v nižších polohách přecházet v déšť se sněhem nebo déšť. Přes den teploty vystoupají ke čtyřem stupňům, na horách se udrží kolem nuly. Vítr by měl být už jen mírný.

Zlínský kraj

Na silnicích na Zlínsku a Vsetínsku místy zůstává rozbředlý sníh, případně jeho uježděná vrstva. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Mokré vozovky v okrese Vsetín mohou také lokálně namrzat. Silnice na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku jsou většinou holé a sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Se zvýšenou opatrností by měli řidiči projíždět po silnici I/50 u obce Staré Hutě na Uherskohradišťsku. Provoz tam částečně omezuje havarované nákladní vozidlo. Ve Zlínském kraji je dnes většinou oblačno až zataženo, na Kroměřížsku polojasno. Místy se v regionu objevují sněhové přeháňky a fouká slabý vítr. Teploty se ráno v kraji pohybovaly od minus tří do plus dvou stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes ve Zlínském kraji převážně oblačno, místy až polojasno, zpočátku ojediněle se sněhovými přeháňkami. Přes den očekávají meteorologové postupně od západu zataženo, později místy se slabým občasným deštěm, ve vyšších polohách se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší odpolední teploty budou mezi třemi až šesti stupni Celsia, na Valašsku kolem dvou stupňů Celsia. Vát by měl mírný vítr.

Královéhradecký kraj

Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží souvislá vrstva ujetého a místy zledovatělého sněhu. Opatrní musejí být řidiči i na Jičínsku, kde je po nočním sněžení na silnicích rozbředlý sníh. Sníh pokrývá místy i nesolené silnice v CHKO Broumovsko na Náchodsku, uvedli silničáři. Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin deset centimetrů sněhu.

Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém kraji byly dnes ráno po chemickém ošetření mokré a s opatrností sjízdné. Teploty se ráno pohybovaly od plus jednoho do minus pěti stupňů Celsia.

Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji oblačno až polojasno. Odpoledne bylo mohlo občas pršet, v polohách nad 600 metrů nad mořem by mohlo sněžit. Teploty by se měly pohybovat od tří do šesti stupňů Celsia, na horách má být kolem nuly.

Fotogalerie
37 fotografií