Aktuálně leží ve vyšších polohách sníh, v nížinách se teploty pohybují okolo pěti stupňů. Před námi je ještě třetí zimní měsíc, ale podle meteorologů společnosti Mkweather přijde jaro do Evropy letos předčasně. V minulých dnech zaznamenali neobvykle vysoké teploty třeba ve Švýcarsku. Ve městě Lugano rtuť teploměru překročila 20 stupňů.

„Do konce února by se teploty blízko 20 stupňů mohly objevit i ve střední Evropě, v březnu můžeme zažít i možné ojedinělé letní dny, tedy s teplotami nad 25 °C,“ předpovídají meteorologové. V jižní Evropě by pak dokonce prý mohli v březnu naměřit i tropickou třicítku.

Mráz může překvapit

Předpověď na nejbližší dny skutečně počítá s oteplením. V příštím týdnu by mohlo být místy až 13 stupňů.

Časný příchod jara by mohl zhatit vpád ledového arktického vzduchu, který lze jen těžko předpovídat. K němu obvykle dojde, pokud se rozpadne tzv. polární vortex neboli obrovský vír ledového vzduchu, který krouží nad polárními oblastmi. Pokud se vylije směrem na jih, přinese s sebou mráz a sníh během několika hodin.

Konec zimy v Evropě

Na přelomu února a března má být nejtepleji na jihozápadě Evropy. Ve Středomoří, části střední Evropy, a dokonce i na jihu Německa mohou zažít předčasné letní dny s teplotami okolo 25 stupňů.

V Česku by mělo předjaří vyhnat rtuť teploměru nad patnáct stupňů, možná se přiblížit i dvaceti. Je však třeba mít na paměti, že spolehlivost dlouhodobých předpovědí počasí se pohybuje okolo 65 %.

Jak bude v nejbližších dnech?

A jak vypadá předpověď na následující dny? Dnes bude polojasno až oblačno, místy sněhové či dešťové přeháňky. Den 3 až 7 °C, na severu 1 °C. Zítra pak oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Noc -2 až 4 °C, den 3 až 7 °C.

V sobotu pak přijde proměnlivá oblačnost, místy sněhové či dešťové přeháňky. Noc -2 až +2 °C, den 1 až 5 °C a v neděli bude zataženo, ojediněle sněhové či dešťové přeháňky. Noc -4 až 0 °C, den 2 až 6 °C.

Nebezpečí extrémů

Nejteplejší zima v historii měření byla u nás s průměrnou teplotou 5,8 °C ta v letech 2006/2007. Příliš teplé zimní období je spojené s rizikem vzniku extrémního počasí. V lednu 2007 udeřil na Evropu ničivý orkán Kyrill.

Hrozí laviny

Riziko pádu laviny stouplo včera v Krkonoších ze druhého na třetí stupeň pětibodové škály. Navíc v našich nejvyšších horách pořádně fouká, horská služba proto nedoporučuje hřebenové túry.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na únorové výlety po Česku Videohub

Fotogalerie
41 fotografií