Silničáři od 15:00 uzavřeli na základě výstrahy kvůli sněžení pro auta nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení potrvá zřejmě do pondělních 13:00.

Kvůli silnému větru a sněžení uzavřeli silničáři komunikaci druhé třídy z Božího Daru na Klínovec, kudy jezdí lyžaři. Silnice na vrchol je uzavřena také z druhé stany od Ústeckého kraje od bývalého hotelu Nástup.

„Fouká tam silný vítr a tvoří se sněhové závěje a jazyky, silnice od kruhového objezdu na Božím Daru je zcela uzavřena. Dohlížíme tam na situaci,“ uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Pešková.

„Netuším, jak dlouho bude uzávěra trvat, ale počítám, že to může být klidně do večera,“ řekl dispečer krajských silničářů Josef Bulka. Nevyloučil také uzavření úseku mezi Přebuzí a Rolavou na Sokolovsku, kde rovněž nechávají stát své vozy běžkaři.

V horských oblastech začalo sněžit už v noci, rozbředlý sníh je i na silnicích prvních tříd na Jablonecku a Semilsku a místy v kopcovitých úsecích na Liberecku a Českolipsku. Na vozovkách nižších tříd v západní části Krkonoš, Jizerských horách i Krušných horách je vrstva nového sněhu, v Lužických horách jsou na silnicích třetích tříd zbytky sněhu po plužení. Silničáři varují i před možným namrzáním vozovky na čtyřproudé silnici 35 z Liberce na Turnov, v úseku přes Jeřmanický kopec navíc sněží. Sněhové přeháňky jsou i na D8 na Ústecku u hranic s Německem.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun zavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Vzhledem k předpovědi počasí ji zatím není možné otevřít. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, jež se udržuje chemicky.

V Krkonoších stouplo nebezpečí lavin na třetí stupeň, označovaný za nejzrádnější. Horská služba nedoporučuje hřebenové túry. V Krkonoších je na hřebenech 80 až 120 centimetrů sněhu, za posledních 24 hodin napadlo deset až 15 centimetrů nového sněhu v kombinaci se silným jihozápadním větrem. Více ho je na závětrných svazích a ve žlabech.

Sněžku zasáhl vítr o rychlosti orkánu. Odpoledne dosahoval rychlosti v nárazech až 144 km/h, vyplynulo z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Hranice orkánu je 118 km/h

A trápení bylo také na Olomoucku. „Aktuálně zasahujeme v Přemyslově ve skiareálu,kde se zasekla lanovka zhruba se 130 lidmi. Probíhá jejich evakuace, naše jednotky spolupracují s horskou službou. Asi 40 osob budou zachraňovat hasiči-lezci,“ uvedli odpoledne olomoučtí hasiči.

Video
Video se připravuje ...

Záchrana 130 lyžařů zaseknutých na lanovce na Šumpersku HZS Olomouckého kraje

Převrácený autobus i zastavené vlaky

Hasiči ve středních Čechách dnes dopoledne na několika místech museli kvůli větru zasahovat, od 8:00 do 13:00 odstraňovali 11 spadlých stromů. Nejvíc případů měli před polednem. Kvůli nahnutému stromu musel být také na půl hodiny zastaven provoz vlaků na trati mezi Podlešínem a Slaným na Kladensku.

Odpoledne kvůli vichru havaroval autobus v Hořovicích na Berounsku, vůz se převrátil. Na místě byli záchranáři i hasiči, jeden člověk utrpěl lehké zranění, potvrdila Blesk Zprávám mluvčí hasičů Tereza Fliegerová. V autobusu sedělo pět osob.

Padlý strom na koleje zastavil vlaky u hranic na Domažlicku. Jde o mezinárodní trať z Prahy do Německa. Provoz se má podle Českých drah obnovit kolem 20:00. 

Kolem 20:10 večer podle informací agentury Aktu.cz uvízl ve sněhu vlak na trase z Liberce do Szklarske Poręby. Uvnitř je jedna cestující. Podle Českých drah bude situace trvat do 2:00 ráno.

V Orlové-Lutyni na Karvinsku krátce po 16:30 spadl strom na osobní automobil Škoda Octavia Combi. Většinou se ale zásahy kvůli větru obešly bez zranění i výraznějších škod. „Hasiči strom odstranili motorovou řetězovou pilou, sundali jej z auta a následně uklidili i ulici Kpt. Jaroše, v níž k události došlo,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Stromy padaly i na Frýdecko-Místecku. „Jeden z nich krátce po poledni zablokoval komunikaci na vrchol Ondřejník u Frýdlantu nad Ostravicí,“ uvedl mluvčí.

Rovnou dvě výstrahy

Varování před vysokou sněhovou pokrývkou s vysokým stupněm nebezpečí prodloužili meteorologové pro oblasti od 800 metrů nad mořem v krajích Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském. Výstraha platí do pondělních 18:00. Na některých dalších níže položených místech platí varování s nízkým stupněm nebezpečí.

Výstraha před silným větrem platí pro většinu Česka do dnešní půlnoci a pak znovu od pondělních 09:00 do 21:00. V pondělí už by se ale silný vítr měl vyhnout Olomouckému, Moravskoslezskému a Zlínskému kraji. Ve zbytku ČR může vítr poškodit stromy a lesní porosty, menší škody mohou být také na budovách. Lidé by měli zajistit okna a dveře a upevnit volně položené předměty.

Dopravní situace v ostatních krajích

Silnice ve vyšších polohách Pardubického kraje jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní silniční tah z východních Čech na severní Moravu v úseku mezi Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou přes Suchý vrch je sjízdný pouze se sněhovými řetězy, uvedli dnes silničáři. 

I v Královéhradeckém kraji vydatné sněžení a silný vítr dnes odpoledne a večer v horských oblastech komplikovaly dopravu. Nejčastěji vozidla uvázla ve sněhu nebo skončila mimo silnici. Nehody se obešly bez zranění a větších škod, vyplynulo z vyjádření hasičů a policie. Počasí dnes zaměstnalo také energetiky v Královéhradeckém kraji hlavně v okresech Náchod a Trutnov. Bez energie bylo k 20:00 v kraji kvůli poruchám přibližně 1500 domácností.

Fotogalerie
69 fotografií