Nejdříve zasáhne silný vítr ve středu večer západní polovinu Čech, Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje, kde bude foukat v nárazech do 70 kilometrů v hodině. V druhé polovině noci na čtvrtek se rozšíří na zbytek republiky a zesílí až na 110 kilometrů v hodině. Ve čtvrtek odpoledne vítr mírně zeslábne, nicméně stále bude silný. Polevit by měl podle předpovědi po půlnoci na pátek.

Britští meteorologové podle meteoroložky Dagmar Honsové nazvali přicházející vichřici Dudley. „Nejsilnější nárazy větru naměříme na studené frontě, která počasí u nás začne ovlivňovat ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách od severu,“ uvedla pro Blesk Zprávy. 

„Jinak bude ve čtvrtek převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Na studené frontě budou srážky vydatné a ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Ranní teploty budou vysoko – mezi 8 až 4 °C, nejvyšší teploty také vysoko 8 až 12 °C, na jižní Moravě až 15 °C. Naměříme je kolem poledne, odpoledne se bude od západu ochlazovat. Pocitovou teplotu bude výrazně snižovat silný vítr,“ doplnila Honsová.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Meteorologové předpokládají, že poryvy větru budou lámat větve, případně stromy. Mohou podle nich poškodit také některé budovy, přerušit elektrické vedení a zkomplikovat dopravu. Doporučují lidem, aby venku zajistili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdy autem. V případě jízdy by měli řídit maximálně opatrně a sledovat dopravní zpravodajství.

V pátek vítr jen nepatrně zeslábne

Nadcházející týden bude teplotně nadprůměrný a větrný. Nejtepleji bude ve čtvrtek, kdy na jižní Moravě mohou teploty vystoupat až k 15 stupňům Celsia. V dalších dnech tohoto týdne se zatáhne a na většině území bude pršet, nejvíce ve čtvrtek. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a ranních informací na facebookovém profilu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplejší počasí má být i v dalších týdnech, vyplývá z výhledu ČHMÚ do 13. března.

Druhá polovina týdne bude větrná, nejsilnější vítr bude foukat ve čtvrtek, nárazy větru budou v nížinách až 90 kilometrů za hodinu, na horách i kolem 110 kilometrů za hodinu. V pátek vítr jen nepatrně zeslábne, pak už by tolik foukat nemělo.

Nejtepleji bude v následujícím týdnu ve čtvrtek, kdy se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi devíti až 13 stupni Celsia, na jižní Moravě mohou vystoupat až k 15 stupňům Celsia.

Vyšší teploty by měly vydržet i v dalších týdnech. „Teplotně očekáváme první týden předpovědi (14. února - 20. února) nadprůměrný, druhý a třetí týden (21. února - 6. března) slabě nadprůměrný, čtvrtý týden (7. března - 13. března) průměrný,“ uvedli meteorologové. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot ve všech čtyřech týdnech by měly být kolem nuly. Průměry nejvyšších denních teplot pak dosáhnou zhruba osmi stupňů Celsia.

Fotogalerie
77 fotografií