V několika krajích napříč republikou od pátečního rána sněží. V Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji jsou silnice pokryté sněhovou vrstvou. Jsou ale s opatrností sjízdné. 

„Silnice jsou vlhké, ale zatím to není nic dramatického, co se sněžení týče," řekl dispečer ŘSD Ústeckého kraje. Zbytky rozbředlého sněhu mohou ležet ve vyšších polohách na celém území kraje, vyplývá z dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic.

Meteorologové očekávají, že sněhové přeháňky budou celý den, na horách občasné sněžení. Večer by měly srážky postupně ustávat. Nejvyšší denní teploty dosáhnou šesti stupňů Celsia, na horách bude maximálně kolem nuly.

Policie v Praze do desáté hodiny dopolední evidovala asi 150 dopravních nehod. Podle mluvčí městské Technické správy komunikací vyjelo všech 73 sypačů. 

Přijde drsné ochlazení

Výrazné ochlazení, očekávané v následujících dnech, může ztížit humanitární pomoc Ukrajině. Teploty na území Česka, Slovenska, Polska a Ukrajiny v noci klesnou až pod minus deset stupňů Celsia, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v mimořádné předpovědi pro poskytovatele humanitární pomoci uprchlíkům z Ukrajiny a na Ukrajině. Humanitární pracovníci by tak měli vzít v potaz větší riziko omrzlin a vyčerpání osob a to, že sněžení a mráz mohou zkomplikovat dopravu.

„V následujících dnech se bude ochlazovat a teploty klesnou i pod minus deset stupňů Celsia. Takto nízké teploty budou znamenat změnu potřeb uprchlíků i pomáhajících a způsobu zajištění potřebné pomoci. Výskyt silných mrazů znamená pro organismus zátěž, přitom pocit chladu je ovlivňován i větrem. Čím silnější vítr fouká, tím citelnější je pocit chladu," uvedl ústav.

Podle mimořádné předpovědi budou v následujících dnech nejnižší noční teploty minus jedna až minus šest stupňů Celsia, při menší oblačnosti a uklidnění větru až k minus devíti stupňům. Nejvyšší denní teploty by měly být minus jedna až pět stupňů Celsia nad nulou.

V půli příštího týdne nastane v noci ochlazení na minus čtyři až minus deset stupňů Celsia, při vyjasnění, zklidnění větru a sněhové pokrývce teplota klesne až k minus 13 stupňům. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus třemi až třemi stupni Celsia nad nulou.

Předpověď pro následující dny uvádí oblačno až polojasno, přechodně zataženo, místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení - častěji v horských oblastech. Mírný severovýchodní až východní, postupně jihovýchodní, vítr dosáhne rychlosti dvou až šesti metrů za sekundu. Napadnout může až deset centimetrů nového sněhu.

Fotogalerie
43 fotografií