V pátek bude nejvíce oblačnosti i sněžení z celého týdne - převládat bude oblačno až polojasno, během dne místy sněhové přeháňky, na horách sněžení. Na horách napadne kolem 5 cm sněhu. Během odpoledne bude v nížinách přechodně padat i déšť se sněhem. Večer očekáváme ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 0 až 6 °C. Vát bude slabý nebo mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.  

Sledujte příchod sněhových přeháněk na radaru Blesku

Začátek meteorologického jara, jako by se snažil dohnat zimní počasí – zima byla v Česku teplotně nadprůměrná – díky lednu a únoru, v nížinách chudá na sněhovou pokrývku a větrná.  V sobotu bude polojasno až oblačno, zejména na severovýchodě území místy slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty klesnou na -3 až -7 °C, ojediněle až -9 °C. Denní teploty se zastaví nejčastěji mezi 1 až 5 °C. Vát bude slabý nebo mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude polojasno nebo skoro jasno. Ráno teploměr ukáže -3 až -7 °C, ojediněle až -9 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Vát bude slabý nebo mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.  

Příští týden sněžení i v nížinách

Oblačnosti i srážek začne přibývat hned zpočátku příštího týdne – převládat bude oblačno, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Sněhové vločky se dostanou i do nížin. Nejnižší ranní teploty budou i nadále klesat až k -8 °C, odpolední se budou pohybovat jen mezi 0 až 6 °C. Zlom a výrazný nárůst teplot vzduchu přinese zřejmě až úplný závěr příštího týdne. Počasí v první polovině příštího týdne bude psát hodně podobný scénář - převládat bude oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C, ojediněle až ke -9 °C. Denní teploty se budou pohybovat jen mezi 0 až 5 °C.

Video
Video se připravuje ...

Záchrana 130 lyžařů zaseknutých na lanovce na Šumpersku HZS Olomouckého kraje

Fotogalerie
56 fotografií