Ani v pátek se na synoptické situaci nic měnit nebude – malou oblačnost bude zajišťovat oblast vysokého tlaku vzduchu od severovýchodu. Bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty budou klesat na -4 až -8 °C, na východě území ke -10 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 8 °C.

Ještě v sobota bude větrná

Nižší teploty z víkendu přinese sobota, to navíc bude foukat převážně čerstvý jihovýchodní vítr, který bude snižovat pocitovou teplotu.

V sobotu bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C, na východě území až na -10 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C, v Polabí až na 10 °C.

V neděli bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C, na východě ojediněle až na -9 °C. Denní teploty vystoupí na 4 až 9 °C, v Polabí až na 11 °C. Přírodní sníh leží od nadmořské výšky cca 800 m nad mořem a stále je ho hodně – nejvyšší výšku sněhu hlásí Černá hora 181 cm. O víkendu budou dobré podmínky pro lyžování – ve stínu si zalyžujete na zmrzlém sněhu, během dne na slunci na mokrém.

O víkendu nás čekají teplotní skoky. Sledujte radar Blesku

Teploty budou atakovat až 15 °C

Poslední dny astronomické zimy přinesou další nárůst teplot vzduchu. V pondělí ještě po ránu očekáváme mráz na celém území – od úterý už pouze místy. A také nejvyšší odpolední teploty porostou.

V pondělí bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, během dne další přibývání oblačnosti. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 14 °C. Ve středu bude polojasno. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

Sluneční paprsky nás dobíjí energií

Od začátku března jsou dny převážně slunečné, ale vitamín D z nich ještě naše pokožka tvořit nedokáže, protože úhel dopadu slunečních paprsků UVB je příliš plochý – výška Slunce musí být 42 stupňů a více. Vitamín D3 se vyrábí z cholesterolu v naší kůži, po té, co je vystavena slunečnímu záření (nejvíce ho dopadá mezi 10 až 15 hodinou, jedinci s citlivou pokožkou na cca 15 minut, tmavé typy na 40 min a více, a vystavit 25 % pokožky těla – ideálně záda, i tak použít opalovací krém, na hlavu pokrývku a na oči sluneční brýle).

Pro tělo je vitamín D důležitý pro naši imunitu, pro absorpci vápníku a fosfátu ze stravy. Vitamín D bychom od poloviny října do poloviny března (zjistíte jednoduše – pokud je délka našeho stínu delší než naše výška, je nízký úhel Slunce nad obzorem a UVB záření je pohlceno atmosférou), měli doplňovat ze stravy – nejvíce je ho v hovězích játrech, ve vaječných žloutcích nebo sardinkách.