Velikonoční pondělí přinese zřejmě nejméně oblačnosti i srážek z celého pracovního týdne. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, během dne bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C, ojediněle na -4 °C. Odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi 9 až 13 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V úterý bude oblačno až zataženo, od východu postupně na většině území srážky, na severovýchodě území od vyšších poloh sněhové, jinak déšť nebo přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C.

Ranní mrazy nás budou provázet do středy

Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Zpočátku dne na severovýchodě území až zataženo a srážky četnější. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C, po ránu pozor na náledí. Denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové, postupně sněžení pouze na vrcholcích hor. Během odpoledne přechodně až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C, místy přízemní mrazíky. Denní teploty vystoupí na 11 až 15 °C. V pátek bude oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C. 

O víkendu až 19 °C, ale místy bouřky

Další nárůst teplot vzduchu přinese víkend – během dne ale musíme počítat místy s přeháňkami a také s bouřkami. Volné dny budou psát podobný scénář – dopoledne místy polojasno, jinak oblačno a místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty vystoupí v sobotu i v neděli na 13 až 19 °C. 

Dočkáme se v dubnu letních teplot?

Výraznější změnu v počasí nepřinese ani poslední dubnový týden – i nadále bude převládat proměnlivá oblačnost, místy s občasným s deštěm, přeháňkami a zpočátku týdne i s bouřkami. Odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi 13 až 19 °C.

Podle současných výstupů numerických modelů se letošní duben obejde bez letních teplot, tj. 25 °C. Také loňský duben byl po pěti letech bez letních teplot. Naopak v roce 2018 bylo šest dnů s teplotou přes 25 °C na stanici Praha-Karlov. V roce 2012 jsme skloňovali v dubnu i tropické teploty – 27. dubna teplota vystoupila na 30,5 °C a 29. dubna 31,5 °C.

Za posledních 60 let byl na letní teploty nejbohatší rok 1962 se sedmi letními dny v Praze – Karlově. Pokud se podíváme podrobněji na statistiku, tak pravděpodobnost letního dne v dubnu 45 %, tropického 3%.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Velikonoce na Ukrajině. Jak svátky slaví naši noví sousedé? Jiří Marek

Fotogalerie
50 fotografií