Teploty v noci na pondělí budou v Česku opět klesat pod bod mrazu. Nízké teploty mohou poškodit zejména ovocné stromy, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v upozornění, vydaném v neděli.

Studená byla už noc na dnešek. Nad ránem se teploty pohybovaly nejčastěji mezi minus třemi až plus jedním stupněm, uvedli meteorologové na facebooku.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Varování před nízkými teplotami platí pro celé Česko od dnešní půlnoci do pondělního dopoledne. "Očekává se mráz, který může poškodit vegetaci, zejména kvetoucí ovocné stromy," varovali meteorologové především zahrádkáře a sadaře.

Rostliny mohou lidé podle meteorologů ochránit v případě nižší vegetace třeba zakrytím světlou netkanou textilií, kterou lze na záhonech ponechat i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít rosení v ranních hodinách nebo zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v blízkosti stromů.

Na Horské Kvildě -9 °C

Chladná byla ve většině Česka už noc na dnešek. Ranní teploty byly nejčastěji mezi minus třemi až plus jedním stupněm Celsia. Na šumavské Horské Kvildě naměřili meteorologové nad ránem minus devět stupňů, naproti tomu v Praze se ranní teploty držely těsně nad bodem mrazu.

Dnes přes den bude podle předpovědi ČHMÚ převážně polojasno až jasno. Nejvyšší odpolední teploty budou mezi 9 až 13 °C Celsia. Ve vyšších polohách Beskyd ale mohou vyskytnout i sněhové přeháňky.

Polojasné by mělo být zpočátku i Velikonoční pondělí. Později se ale zatáhne a ojediněle může slabě pršet. Denní maxima budou mezi deseti až 14 stupni, na severovýchodě Česka kolem devíti stupňů Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Průběh Velikonoc a kdy přesně se slaví Videohub

Fotogalerie
36 fotografií