„Dnešek přinese většinou velkou oblačnost, i když na východě bude zpočátku i skoro jasno, v severozápadní polovině Čech se objeví slabý déšť. K večeru se bude od jihu vyjasňovat,“ uvedli dnes ráno meteorologové na facebooku. Teploty vystoupí na devět až 13 stupňů Celsia, na jižní Moravě, kde bude slunečněji, se mohou dostat i nad 15 stupňů Celsia.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V závěru týdne se oteplí. V pátek se nejnižší noční teploty budou pohybovat mezi pěti až jedním stupněm Celsia. V noci na pátek se ale v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji v polohách do 600 metrů nad mořem podle ČHMÚ objeví přízemní mráz, o kterém se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou.

Upozornění před tímto mrazem poškozujícím zeleninu platí pro uvedené kraje od pátečních 01:00 do 07:00. Zemědělci a zahrádkáři by podle meteorologů měli ochránit zeleninu a nízké rostliny před mrazy světlou netkanou textilií. Stromy je možné postříkat drobnými vodními kapičkami, zpravidla před východem slunce. Pomoct může také dýmování či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu bezprostředně u stromů, uvedli meteorologové.

Vsobotu a v neděli pak bude mezi sedmi až třemi stupni. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 13 až 17 stupňů Celsia. Foukat bude po oba dva dny mírný východní až severovýchodní vítr.

V neděli bude zataženo až oblačno, postupně se občas objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty zůstanou podle předpovědi meteorologů mezi sedmi až třemi stupni Celsia, nejvyšší denní se přiblíží k 16 stupňům Celsia. Mírný východní až jihovýchodní vítr se bude měnit na jihozápadní až západní.

Fotogalerie
31 fotografií