K 15. hodině bylo v Českých Budějovicích 30,4 °C.  Nejvíc naměřili v Kuchařovicích na jihu Moravy, kde bylo 31,1 °C. Tropické počasí panovalo také v Plzni, Praze a v dalších městech a obcích. Teplotní rekordy padly zhruba na třetině stanic.

Po tropických teplotách dorazily silné bouřky, meteorologové rozšířili výstrahu. „V přehřátém vzduchu se začnou v odpoledních hodinách vytvářet silné bouřky provázené nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, kroupami a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů. Bouřková činnost by mohla v podvečer a večer dál zesilovat, ojediněle se nad naším územím vytvoří nebo k nám mohou doputovat bouřky provázené zejména nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině a kroupami s velikostí kolem dvou centimetrů,“ sdělil v pátek podrobně Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Přes Česko v pátek večer od západu rychle přešly velmi silné až extrémní bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím. Meteorologové varovali před tím, že vítr může ojediněle dosáhnout rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu a mohou padat kroupy o průměru čtyři centimetry. Hasiči museli zasahovat u velkého množství událostí spojených s počasím, nejčastěji se jednalo o popadané stromy. Bouřky zkomplikovali také provoz vlaků, tramvají i letadel.

 

Počasí se o víkendu umoudří

Z víkendu bude nejvíce oblačnosti a srážek hned zpočátku dne - zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřky. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na oblačno až polojasno a srážky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Další ubývání oblačnosti přinese večer. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 17 až 13 °C, odpolední teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Foukat bude čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy až na 55 km/h, slábnout bude během večera.

V neděli bude oblačnosti o poznání méně – polojasno nebo skoro jasno, jen ojediněle přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C, odpolední maxima mezi 18 až 22 °C.  Foukat už bude jen mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V příštím týdnu letní teploty, déšť i bouřky

A deštníky se slunečními brýlemi budeme střídat i během posledního květnového týdne – nejvíce oblačnosti i srážek očekáváme v úterý a ve středu. V pondělí bude polojasno, večer na západě až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C, odpolední maxima mezi 20 až 24 °C. V úterý bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C, odpolední teploty mezi 22 až 26 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C, odpolední maxima mezi 20 až 24 °C.

Fotogalerie
73 fotografií