Hasiči podle něj vyjíždějí především k popadaným stromům či větvím, které se zlámaly silným větrem. Evidují i poškozené střechy. „Teď nejčastěji vyjíždíme do oblasti Pohořelic, bouřka ale šla na Břeclav, tam očekáváme další výjezdy,“ uvedl kolem 20:00 Jirouš.

Kolem 21:30 hasiči na twitteru uvedli, že nejčastěji odstraňují stromy, jde o 37 událostí, především na Brněnsku, a to v 19 případech. „Na Břeclavsku nás zaměstnává i čerpání vody ve čtyřech případech. Ve dvou případech jsme řešili pád elektrických sloupů. V Přibicích zasahujeme u zničené střechy rodinného domu,“ uvedli hasiči.

Meteorologové pro kraj vydali v podvečer výstrahu před velmi silnou bouřkou, supercelou, s dvoucentimetrovými kroupami a nárazovým větrem. Očekávali i přívalový déšť s možným intenzivním odtokem ze svahů či rychlým rozvodněním malých toků.

Příchod bouřkových mraků můžete sledovat na radaru Blesku. 

Výstraha pro jih a západ Čech platila od dnešních 13:00 do 20:00 pro celý Jihočeský kraj a většinu Plzeňského kraje. „Nebezpečí budou představovat zejména kroupy a blesky,“ uvedli pracovníci ČHMÚ. „Lokálně nelze vyloučit ani přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů,“ doplnili. Lidé by si proto měli podle meteorologů dávat pozor při pohybu venku nebo při jízdě autem.

V celém Česku platila výstraha před bouřkami také v noci na dnešek. Bouřky přes republiku postupovaly od západu na východ, větší škody nezpůsobily.

Video
Video se připravuje ...

Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku Čtenářka Blesku