Pro většinu Karlovarského kraje, celý Plzeňský a Jihočeský kraj a jihozápadní část Středočeského kraje platí výstraha od dnešních 18:00 do pondělních 03:00. Od 21:00 se rozšiřuje také o většinu území Vysočiny a jihozápadní část Jihomoravského kraje.

Večer meteorologové upřesnili, že v oblastech České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Třeboň a Vimperk v Jihočeském kraji a na Sušicku v Plzeňském kraji se mohou do dnešních zhruba 21:30 objevit i velmi silné bouřky, zpřísnili tam proto výstrahu.

Postup bouřek sledujte na radaru Blesku

Ve všech zmíněných regionech se podle meteorologů mohou objevit ojediněle přívalové deště, při kterých naprší za hodinu až 30 milimetrů srážek, tedy 30 litrů na metr čtvereční. Mohou se tak rozvodnit menší vodní toky. ČHMÚ varuje také před nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a kroupami o průměru do dvou centimetrů. Voda může podle meteorologů zatopit sklepy, podjezdy či podchody a vítr může lámat větve stromů. Lidé by si tak při pohybu venku či jízdě autem měli dávat pozor.

„Z Německa a Rakouska postupuje zvolna nad naše území pás silných bouřek, nárazy větru dosahují rychlostí kolem 90 km/h, kroupy v průměru kolem dvou centimetrů a přívalové srážky kolem 30 milimetrů za hodinu,“ uvedli meteorologové. 

V sobotu večer zasáhly bouřky hlavně Břeclavsko, jihomoravští hasiči evidovali na 60 událostí. Vyjížděli především k popadaným stromům, větvím i ke spadlým sloupům elektrického vedení nebo čerpali vodu ze sklepů.

Video
Video se připravuje ...

Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku Čtenářka Blesku

Fotogalerie
43 fotografií