Slunečné počasí v pondělí 13. června od severozápadu vystřídalo zatažené nebe, déšť a místy i bouřky. Srážky a oblačnost ustaly až později odpoledne a večer. Denní teploty oproti předchozímu dnu spadly i ke 20 °C.

„Bouřky se na území Čech vyvíjejí dynamičtěji, než jsme předpokládali, a na Žatecku jsme dokonce zaznamenali i štěpení (splitting), které svědčí o supercelárních bouřích. Proto jsme se rozhodli pro rozšíření výstrahy o oblast od Vysočiny až do západních Čech, kam navíc směřují i další bouře z Německa,“ uvedl ČHMÚ na facebooku.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Výstraha platila pro celý Karlovarský, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, pro celou Vysočinu a Prahu a části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje.

Polámané stromy na Vysočině

Kvůli stromům a větvím na silnici vyjížděli hasiči mimo jiné do Černovic a Humpolce na Pelhřimovsku nebo Hodic a Třeště na Jihlavsku. Mezi Třeští a Kostelcem u Jihlavy nejezdí kvůli spadlému stromu v kolejišti vlaky. Podle informací Českých drah byly odřeknuté dva spěšné vlaky, cestující mohou využít následující spoje. Hasiči vyjížděli k 90 událostem.

V některých obcích na Třebíčsku napadala během krátké doby vyšší vrstva krup, teplota během bouřky výrazně poklesla.

Vysočinou se prohnaly bouřky a krupobití (13.6.2022)
Autor: ČTK/Václav Šálek, Luboš Pavlíček

Tornádo v Lanžhotě?

Na jižní Moravu přišly silné bouřky v pondělí později odpoledne. Hasiči mezi 17:30 a 19:00 vyjížděli na pomoc ke 32 případům. Ve třiceti případech šlo o spadlé stromy. V Břeclavi silný vítr utrhl část střechy na bytovém domě. ČTK to řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský. Nejvíc problémů řešili hasiči na Břeclavsku a Znojemsku.

„Nejčastěji jsme zasahovali u spadených stromů,“ uvedl Příkaský. Na Břeclavsku vyjížděli za hodinu a půl k 18 problémům, na Znojemsku k 11, dva problémy byly na Blanensku a jeden případ v Brně.

Lovci bouřek ze skupiny Czech Thunderstorm Research Association dokonce tvrdí, že v Lanžhotě se vyskytlo tornádo. Zveřejnili sérii snímků, na kterých jsou vidět polámané stromy. Obyvatelé města na sociálních sítích mluví o odnesených střechách a zbořených plotech.

Bouřka porouchala zařízení na trase Praha - Drážďany

Na železničním koridoru Praha - Drážďany se dnes odpoledne kvůli bouři porouchalo zabezpečovací zařízení. Provoz vlaků byl přerušen v obci Hrobce na Litoměřicku, vlaky nabraly i několikahodinové zpoždění. Část vlaků byla podle webu Českých drah odřeknuta, týkalo se to rychlíků Labe a Krušnohor.

Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu ČTK informoval, že šlo o bouři menšího rozsahu, kdy nenapadlo ani deset milimetrů srážek a nepadaly při ní kroupy. „Nejspíš zařízení poškodil zbloudilý blesk, nebo jeho indukce,“ doplnil meteorolog. Podle něj se silnější bouře objevila na západě regionu.

Předpověď na další dny: Postupně se vrátí vysoké teploty

Během úterý 14. června bude oblačno spíš přechodně, většinou nás čeká jasno a polojasno. Ráno se vzácně objeví mlhy. V noci se ochladí na 10 až 6 °C a přes den počasí přinese opět 19 až 23 °C. Vítr bude v porovnání s pondělím slabší, podle meteorologů z ČHMÚ pouhých 2 až 5 m/s. 

Středa opět přinese letní počasí. Zatímco v noci bude mezi 11 až 7 °C, přes den teploty vystoupají od 23 do 27 stupňů. Příliš je nezčeří ani vítr, protože bude vát jen rychlostí 1 až 4 m/s.  

Přeháňky se ale místy znovu vrátí ve čtvrtek, ojediněle dojde i na bouřky. Noční teploty ale budou vyšší, a to 13 až 9 °C. Přes den se pak vyhoupnou až na 25 až 29 °C. Vítr bude stejně mírný jako předchozí den.    

Páteční teploty se postupně přehoupnou od 23 až 27 °C až po 32 °C.

Víkend přinese jasno až polojasno. Spolu se zvýšenou oblačností mohou vzácně přijít i přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C, později k ránu pozvolna stoupnou na 17 až 13 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku Čtenářka Blesku

Fotogalerie
59 fotografií