Naopak na severozápadě území je na růst hub stále málo vlhkosti v půdě. Víkend už bude přát vodním radovánkám – přinese nejteplejší dny z celého června – nejvyšší odpolední teploty budou stoupat až ke 33 °C a převládat bude malá oblačnost.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Jaké je ideální počasí na houby?

Po dešti houby začínají růst nejdříve po 8 dnech. Houbám nejlépe vyhovuje relativně teplé a vlhké počasí – tedy teploty od 15 do 22 °C a občasný déšť nebo přeháňky. Platí, že čím je nižší rozdíl mezi minimálními ranními a maximálními denními teplotami, tím pro růst hub lépe. Houby nejdříve začínají růst v zastíněném prostředí v okolí potoků nebo podmáčených lokalitách. Některé houby jsou indikátorem čistoty vzduchu – například lišky. Jiné najdete jen při vysokých teplotách – např. muchomůrku zelenou.

Aktivita klíšťat je nejnižší přes poledne

Aktivita klíšťat je na našem území na vysokých hodnotách. Pokud na houby vyrážíte hned brzy po ránu, počítejte s tím, že aktivita klíšťat bude, kvůli vysoké vlhkosti vzduchu, nejvyšší z celého dne. Kolem poledne, při zvyšující se teplotě vzduchu a klesající vlhkosti vzduchu, bude naopak klesat. Proto je ideální do lesa vyrazit přes poledne – rozhodně ale s repelentem a po návratu z lesa nebo z přírody provést důkladnou prohlídku těla.

Na houby ve středu nebo v pátek

Od úterý se můžeme těšit na převážně slunečné dny a nárůst teplot vzduchu v porovnání s pondělím. To počasí u nás ovlivňovala studená fronta a tvořily se místy bouřky, ojediněle i supercelární, silné, doprovázené krupobitím a silnými nárazy větru o rychlosti přes 90 km/h. V úterý bude jasno až polojasno, během dne se může místy tvořit kupovitá oblačnost. Odpolední pocitové teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 23 až 27 °C – nejideálnější čas, na to vzít si volno a vyrazit do lesa na houby.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 25 až 29 °C.

V pátek bude jasno až polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 24 až 28 °C. Opět ideální čas na houbaření. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 28 až 32 °C. V neděli bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 28 až 33 °C.

Video
Video se připravuje ...

Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala. mall.TV

Fotogalerie
46 fotografií