„V jihozápadních Čechách a na Moravě vznikly silné a velmi silné bouřky, z nichž některé již vykazují supercelární charakteristiky. V jejich rámci můžeme očekávat kroupy přes 2 cm a nárazy větru kolem 90 km/h a intenzivní srážky,“ varovali meteorologové.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Jejich prognóza se vyplnila, v Olešnicí v Jihomoravském kraji byl k vidění extrémní jev, kdy obec pokryla souvislá vrstva krup. Olešnice tak na první pohled vypadala, jako kdyby byl spíše jeden ze zimních měsíců než období, kdy do Česka míří supertropy s teplotami až 36 stupňů Celsia. 

 „Kroupy jsou po celé obci, ale místy je až 40 centimetrů. Největší vrstva je u koupaliště a u mlékárny,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. 

Nános krup po bouřce v Olešnici v okrese Blansko. (16.6.200)
Autor: HZS Jihomoravského kraje

Silné bouřky zasáhly i Zlínský kraj, za tři hodiny tam  evidovali hasiči více než 20 výjezdů souvisísích s počasím, většinu z nich na Kroměřížsku. Nikdo neutrpěl zranění, sdělili večer krajští hasiči na facebooku.

Na Kroměřížsku zasahovali hasiči ve 14 případech. Před 17:00 vyjížděli kvůli uvolněným taškám ze střechy budovy gymnázia na Masarykově náměstí v Kroměříži, které padaly na auta. V Holešově bouřka poškodila střechu výrobny cukrovinek. „Zde hrozil pád na hlavní silnici. Na místě zasahovala výšková technika a lezecká skupina,“ uvedli hasiči.

V průmyslové zóně Holešov bouřka poškodila izolační krytiny na budově ubytovny a v holešovské městské části Žopy zase vítr posunul a poškodil konstrukci střechy rodinného domu. V Holešově také voda z laguny tekla do rodinného domu. Ve Věžkách bylo bláto v areálu průmyslové zóny.

Video
Video se připravuje ...

Bouřka s kroupami u Bohuňova Čtenář Blesku

Kvůli poškození izolační fólie a komína bytového domu vyjížděli hasiči i do Zborovic. „Dramatická byla ze začátku i situace v obci Zahnašovice, kde strom spadl na osobní automobil, v němž jela maminka s dítětem. Naštěstí nedošlo k jejich zranění,“ sdělili hasiči.

V ostatních okresech kraje, tedy na Vsetínsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku, pomáhali hasiči po bouřkách jen v jednotkách případů. Nejčastěji kvůli polámaným stromům. Ve Zlíně bouřka poškodila semafor, v Nedakonicích na Uherskohradišťsku zase zaplavila voda podjezd. Večer už bouřky v kraji ustávaly.

Fotogalerie
82 fotografií