Už v pondělí počasí u nás ovlivní vlnící se studená fronta. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, postupně přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, místy déšť nebo bouřky. Bouřky mohou být ojediněle silné, tj. doprovázené nebezpečnými jevy. Odpolední teploty se budou od západu pohybovat mezi 25 až 31 °C.

Jižní Čechy a Vysočinu mohou dnes odpoledne a večer zasáhnout silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 35 milimetrů. V noci na úterý se mohou vyskytnout i ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Na jihu Čech hrozí rozvodnění menších toků. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

 „Bouřky budou během noci od jihozápadu postupně přecházet do deště. V oblastech s vyšším nasycením na jihu Čech může docházet k prudkým vzestupům hladin menších toků,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro jižní Čechy, Vysočinu a okolí Znojma od dnešních 15:00 do úterních 06:00, pro východní Čechy, Moravu a Slezsko pak od dnešních 18:00 do úterních 08:00.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

V úterý bude více oblačnosti i srážek na Moravě a ve Slezsku – tam bude oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. V Čechách bude převládat polojasno až oblačno. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Denní teploty 24 až 28 °C, na východě území se budou pohybovat jen na 20 °C.

Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 22 až 26 °C. Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 19 až 23 °C. V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 19 až 23 °C.

Další pokles teplot přinese víkend

Na konci týdne k nám ještě bude zesilovat příliv studeného vzduchu od severozápadu, který přinese podprůměrné teploty. Také na víkend budeme potřebovat deštníky. V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. A zatím to vypadá, že se chladnější dny protáhnou na celou první polovinu července a letní teploty se vrátí až od 16. července.

Slunečné a tropické počasí panuje v Chorvatsku

Zatímco u nás se v příštím týdnu citelné ochladí, v Chorvatsku bude zůstávat slunečné a pravé letní počasí s tropickými teplotami, které se budou zastavovat až na 35 °C. Jen přechodně se očekávají lokální bouřky. Teplota moře se pohybuje od 24 do 27 °C.