Úterý bylo v Česku jedním z nejteplejších dní letošního roku. V Kopistech a Doksanech naměřili shodně 35,2 stupně Celsia, což bylo nejvíc v zemi. Padlo také 15 teplotních rekordů pro 19. červenec na stanicích, které měří alespoň 30 let.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Teplotní rekordy jsme zaznamenali zejména na severozápadě Čech,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Například stanice Plzeň-Bolevec naměřila rovných 35 stupňů Celsia. V Tušimicích má nové maximum pro tento den hodnotu 34,5 stupně, ve Stříbře 34,1 stupně a v Chebu 33,8 stupně. V Kopistech a Doksanech bylo dnes sice nejtepleji v zemi, ale nové rekordy to nebyly.

„Vysoké hodnoty ale naměřily i horské stanice,“ podotkl Borovička. Rekord tak padl například na Labské boudě, kde bylo 23,9 stupně Celsia.

Odborníci doporučují lidem v horkém počasí dostatečně pít a omezit pohyb v poledních a časně odpoledních hodinách. Varují před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti.

Mapy ukazující očekávané vedro v Česku.
Autor: reprofoto Twitter ČHMÚ

Ve středu bude jasno, večer na západě území přibývání oblačnosti. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 32 až 36 °C, na severozápadě až 38 °C.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Denní teploty 29 až 33 °C, na jihovýchodě až 34 °C.

V pátek bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 21 až 17 °C. Denní teploty 27 až 31 °C, na jihovýchodě až 34 °C.

S bouřkami musíme počítat zejména v sobotu

V sobotu bude polojasno, během dne oblačno až zataženo a místy s přeháňkami, deštěm a bouřkami. Ranní teploty 21 až 17 °C. Denní teploty 29 až 33 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 27 až 31 °C.

Jak bude do konce července?

Také poslední červencový týden nás bude lákat k vodě – pouze v jeho počátku bude oblačnosti více, místy déšť a bouřky. Odpolední teploty se budou zpočátku týdne pohybovat až na 33 °C a postupně kolem 30 °C.

Co hrozí při vlně veder

Vysoké teploty jsou zátěžové pro náš organismus – nejvíce pro chronicky nemocné, těhotné ženy, jedince se zhoršenou termoregulací organismu – starší skupinu obyvatel a malé děti, dále pro astmatiky a kardiaky.

Dlouhotrvající tropické teploty ale zvyšují únavu nás všech, snižují pracovní výkonnost a zhoršují koncentraci (například při řízení). Při delšímu vystavení vysokým teplotám – zejména přes poledne bez dodatečného přísunu tekutin hrozí úpal. Zátěž vedrem hrozí i při zvýšené fyzické aktivitě – v nejhorším případě vás chytnou křeče. Při rychlých změnách pobytu venku a v klimatizovaném prostředí, kde se teplota liší o více než 5 °C, je nebezpečí nachlazení.

Na přímém slunečním záření přes poledne bez pokrývky hlavy zahrozí úžeh, bez slunečních brýlí zánět spojivek a bez opalovacího krému se spálíte už po 20 minutách – nad střední Evropou je podprůměrný stav ozonu.

Bouřky budou zatěžovat psychicky labilní jedince. Porostou i koncentrace přízemního ozonu.

Vysoké teploty negativně dopadají i na zvířata. Státní veterinární správa (SVS) proto upozorňuje chovatele, aby zajistili dostatečné napájení v chovech, větrání v hospodářských budovách, kde může teplota stoupat velmi vysoko, a chlazení zvířat. Zvířata na pastvě pak musí mít možnost úkrytu před slunečním žárem a je u nich rovněž nutné zajistit vhodné zdroje napájení, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Vedro ovlivňuje u sucho, v uplynulém týdnu se v Česku začalo prohlubovat. Některý ze tří nejhorších stupňů sucha byl na deseti procentech území. V dalších deseti dnech se sucho kvůli horkému počasí dál zvýší, výjimečné až extrémní sucho může zavládnout až na 40 procentech území České republiky. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu projektu Intersucho.

Jak se při extrémně vysokých teplotách chovat

1/ Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody

2/ Neoblékat se teple – volit světlý outfit, materiál len nebo bavlnu, sandály

3/ Zdržovat se ve stínu – nejen přes poledne, pokrývka hlavy

4/ Snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovní aktivity zařadit na ráno

5/ Přisolit si –sůl váže tekutiny v těle

6/ Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle

7/ Pravidelně se chladit – vlažná sprcha. Pozor na zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína

8/ Větrat v nočních hodinách

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
48 fotografií