Hasiči v Praze vyjížděli dnes odpoledne atím k jednotkám případů. V Praze 5 v ulici U Perníkářky spadl strom, nikomu se nic nestalo, nevznikly ani škody na majetku, řekl Daniel Fík z pražského hasičského sboru.

„V ulici U Pernikářky zasahujeme u spadlého stromu na komunikaci. Za pomocí motorové pily rozřezáváme a budeme odklízet mimo vozovku,“ uvedli hasiči na twitteru.

Zhruba na půl hodiny byl pozastaven kvůli bouřce provoz na pražském letišti. Odbavení letů na pražském letišti bylo podle mluvčí Evy Krejčí kvůli bouřce pozastaveno krátce před 13:15. Zpoždění letadel, která měla odlétat z Prahy, podle ní nebylo nijak zásadní. Výrazněji se to dotklo pouze letu z Londýna do Prahy. Letadlo bylo odkloněno do Drážďan, kde čekalo na lepší počasí, poté zamířilo do Prahy, dodala.

Střední Čechy: Pouť musela předčasně ukončit

V Horoměřicích u Prahy museli dnes odpoledne kvůli bouřce a silnému přívalovému dešti předčasně ukončit tradiční pouť na nádvoří zámku. Na některých místech v regionu padaly odpoledne větší kroupy.

„Začínali jsme ve 13:30 a během pěti minut se zatáhlo, skoro nebylo vidět, vítr převracel stánky, najednou bylo 20 centimetrů vody,“ řekl starosta Horoměřic Jan Herčík (Naše Horoměřice). Kroupy a vítr podle něj zničily zhruba polovinu střechy na stodole, stánkařům na pouti polámaly konstrukce stánků.

Pouť v Horoměřicích, kterou odnesla bouřka (23.7.2022)
Autor: Obec Horoměřice

„Anenskou pouť jsme chystali půl roku - stánky, kolotoč, čtyři kapely. A pak je to během chvilky pryč,“ uvedl Herčík. Škodu mají podle něj i stánkaři, kterým prudký déšť zničil zásoby. Hasiči pomáhali zachytit trampolínu, kterou vzal vítr.

„Vyjížděli jsme k několika spadlým stromům, ale zásahovou činnost to nijak výrazně nezvýšilo,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. V celém kraji měli hasiči zhruba deset výjezdů, které by mohly souviset s bouřkou.

Bouřky hrozí až do večera

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platí pro severovýchodní část Středočeského kraje do dnešních 16:00. V dalších částech Česka očekávají meteorologové silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečím do dnešních 21:00.

„S větším předstihem opět není možné přesně lokalizovat místo se silnou bouřkou, která ještě nevznikla, a zároveň je odvážné nějakou část území ´natvrdo vynechat´. Každopádně nepočítáme s velkoplošným výskytem silných bouří, ale pouze s menším rozsahem nadlimitních jevů, které se vyskytnou v rámci rychle postupujících pásů srážek přes celou republiku k východu,“ uvedli meteorologové na facebooku.

„S ohledem na vyšší střih větru je poměrně pravděpodobný také vznik supercel a to víceméně kdekoli na území ČR - včetně oblasti Čech odpoledne a v podvečer za frontou,“ napsal také ČHMÚ.

Aktuální meteorologickou situaci sledujte na radaru Blesku

Výstraha před bouřkami platí do večera pro všechny kraje. Přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody či podjezdy a nárazy větru lámat větve stromů, upozorňují meteorologové. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení vozidla v bouřce doporučují snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Padaly teplotní rekordy

Nejvyšší teplota pro 23. červenec byla dnes překonána na 26 stanicích měřících alespoň 30 let, což je podle meteorologů 16 procent stanic v zemi s delší řadou měření. „Rekordní maximum zaznamenaly i stanice měřící přes 140 let,“ podotkli meteorologové. V Přerově, kde stanice funguje 142 let, naměřili 34,9 stupně Celsia a v Opavě, kde se měří ještě o rok déle, 34,8 stupně Celsia. Původní rekordy z roku 1988 měly hodnotu 34,7 stupně, respektive 33,8 stupně Celsia.

Ve Strážnici bylo v tomto týdnu nejtepleji už ve čtvrtek a v pátek, kdy maxima dosáhla 37,3 a 35,4 stupně Celsia. Ve středu naměřili nejvíce, 36,9 stupně, ve středočeském Husinci-Řeži a v úterý v Ústeckém kraji v Kopistech a Doksanech shodně 35,2 stupně Celsia.

Neděle bez mráčku

V neděli se mají podle serveru Meteopress teploty pohybovat kolem 28 stupňů Celsia. Meteorologové předpovídají slunečnou oblohu bez pravděpodobnosti srážek.

Ráno má v druhé polovině víkendu na území Česka panovat 16 stupňů Celsia, večer 26 stupňů.

Fotogalerie
74 fotografií