Páteční ráno je nejchladnější z celého pracovního týdne – kvůli malé oblačnosti a bezvětří v 6 hodin ráno klesala teplota na většině území pod 10 °C a na horách teplota ojediněle klesala pod bod mrazu. V Chebu bylo 7,5 °C, v Liberci 6 °C (o hodinu dřív bylo 5,7 °C), v Přibyslavi 6,8 °C, v Ostravě 8,6 °C, v Karlových Varech 7,6 °C (v 5 hodin bylo 7,4 °C) a v Broumově 4 °C.

Na Šumavě – Rokytská slať hlásila -3,8 °C, Horská Kvilda -1,5 °C a v Jizerských horách Jizerka -1 °C.

Sobotní ráno bude ještě chladnější – teploty i v nížinách mohou klesnout jen na 3 °C. 

V pátek bude počasí u nás pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu, těšit se můžeme na převážně slunečný den. Bude jasno až polojasno, odpoledne se může, zejména na horách, tvořit kupovitá oblačnost. Ranní teploty budou nízké – jen mezi 10 až 5 °C. Denní teploty 19 až 23 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

O víkendu letní teploty i přeháňky

Zatímco pátek byl beze srážek, o víkendu se už budou během dne místy přeháňky vyskytovat, v neděli musíme ojediněle počítat i s bouřkami. V sobotu bude jasno až polojasno, během odpoledne na západě území až zataženo a ojediněle přeháňky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 21 až 25 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle, během dne místy, přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 21 až 25 °C.

Ještě počátek nového týdne ve znamení letních teplot

A teplotně příjemný bude i začátek nového týdne – oblačnosti a srážek ale začne postupně přibývat. V pondělí bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 22 až 26 °C. V úterý bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 21 až 25 °C. Ve středu bude oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 21 až 25 °C.

Co můžeme očekávat od meteorologického podzimu?

Sezonní výhledy počasí vypočítávají, že meteorologický podzim, tj. od září do listopadu, bude ve střední Evropě teplotně nadprůměrný a srážkově normální v porovnání s dlouhodobým normálem let 1981–2010, který je pro Česko s průměrnými teplotami 7,9 °C a průměrnými srážkovými úhrny okolo 50 mm. Zápornou srážkovou odchylku od normálu hlásí říjen – což ukazuje na počasí babího léta. Nicméně v minulých letech už říjen přinesl sníh i do nížin.

Fotogalerie
22 fotografií