V případě, že se nízká oblačnost a mlhy rozpustí, bude závěr října velmi příjemný. Ideální variantou je vyrazit do hor – tam je jistota modré oblohy a vysokých teplot. Ve čtvrtek bude polojasno nebo skoro jasno. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den.  Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 15 až 20 °C, v místech s nízkou oblačnosti kolem 12 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pátek bude polojasno. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost – ojediněle se může udržet po celý den. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 16 až 20 °C, v místech s nízkou oblačnosti kolem 14 °C. Jak bylo 28. října 1918? Do střední Evropy proudil studený vzduch, který nepustil odpolední teploty přes 8 °C. V pražském Klementinu se teplota zastavila na 7,7 °C. V horských oblastech mrzlo – v Beskydech na Lysé hoře leželo 25 cm sněhu. 

Počasí bude psát stále stejný scénář

Víkendové počasí bude jako přes kopírák. V sobotu bude polojasno až skoro jasno. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, ojediněle se může udržet po celý den.  Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 16 až 20 °C, v místech s nízkou oblačnosti kolem 12 °C. V neděli bude polojasno až skoro jasno. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, ojediněle se může udržet po celý den. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 16 až 20 °C, v místech s nízkou oblačnosti kolem 12 °C. Během noci na neděli se mění letní čas na zimní.

Změnu nepřinese ani začátek listopadu

A stejný charakter počasí bude pokračovat i na přelomu října a listopadu. Od pondělí do středy bude polojasno až skoro jasno. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, ojediněle se může udržet po celý den. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 15 až 20 °C, v místech s nízkou oblačnosti kolem 12 °C.

Co způsobuje letošní nadprůměrné teploty v říjnu?

Převládající jihozápadní až jižní proudění, které se nad starý kontinent dostává kolem tlakových níží nad Atlantikem, které tam udržuje zvlněné tryskové proudění. Nejteplejší říjen u nás byl v roce 1795 s průměrnou teplotou 13,8 °C, v roce 2001 13,7 °C a na třetím místě je říjen 1811 13,6 °C. 

Bude letošní říjen vůbec nejteplejší od začátku měření? Vyloučené to není – hodně záleží na tom, kdy se na konci týdne bude rozpouštět mlha a nízká oblačnost – v místech se slunečnou oblohou budou teploty stoupat i přes 20 °C a teploty budou nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem až o 8 °C. Tam kde po celý den zůstane mlha, se budou odpolední teploty pohybovat kolem 12 °C.

Fotogalerie
39 fotografií