Pondělí nebude mít chybu - čeká nás teplé jižní až jihozápadní proudění a až 10 - ti hodinová délka slunečního svitu. Po rozplynutí ranních mlh a nízké oblačnosti bude jasno až polojasno. A odpolední teploty vysoko -  mezi 18 až 23 °C. Teplotní rekord z pražského Klementina je pro 17. října na 25,5 °C z roku 1967, na letní hodnoty letos nedosáhneme. Vloni jsme letní teplotu, tj. 25 °C naměřili 20. října v Českých Budějovicích.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V úterý bude polojasno, ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Později odpoledne od severozápadu přibývání oblačnosti a večer místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.

Deštník ve středu, studená rána nás čekají od čtvrtka

Ve středu bude zpočátku dne oblačno až zataženo, místy přeháňky. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost.  Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. V pátek bude jasno až polojasno, po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost.  Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

Na víkend deštníky s sebou

O víkendu bude oblačnosti i srážek o poznání více, teploty ale půjdou mírně nahoru. V sobotu bude polojasno až oblačno, postupně od západu další přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost.  Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost.  Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. V posledním říjnovém týdnu bude docházet k přibývání dopoledních mlh a nízké oblačnosti, ale nejvyšší odpolední teploty budou stále zůstávat až na 15 °C. Na žádný první krok do zimy to nevypadá.

Nad starým kontinentem je prach ze Sahary

Do střední Evropy se dostane prach ze Sahary. V Maroku a v Alžírsku foukat silný vítr, který zvedl prach ze Sahary a ten se s jihozápadním větrem dostává v oslabené podobě i do Evropy střední – nad Českem ho bude nejvíce v úterý.  Kromě zakalení oblohy, přináší prachové částice v ovzduší intenzivně barevné soumrakové jevy zabarvené do oranžova a do červena.

Prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se k nám dostává ve vyšších vrstvách atmosféry i několikrát do roka. Do Česka se může dostat i prach z Ukrajiny např. 24. března 2007. Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu. V roce 2021 v červnu se prach ze Sahary dostal i na Floridu. Silná prachová bouře nad Saharou vynesla části prachu do vyšších vrstev atmosféry a velký saharský oblak – saharská vzdušná vrstva, se přes Atlantik dostal až na Floridu. Prach ze Sahary nad Atlantik se dostává relativně často – v období hurikánové sezóny může zabránit vzniku tropických bouří svým suchým vzduchem. 

Fotogalerie
33 fotografií