Zpočátku týdne nadprůměrné teploty

Z počátku pondělního dne bude v Čechách oblačno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku až zataženo a místy přeháňky. Během odpoledne bude převládat polojasno. Večer se začnou tvořit místy mlhy nebo nízká oblačnost. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 10 až 15 °C.

V úterý bude polojasno. Po ránu a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Odpoledne a večer od západu přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

Jak bude v listopadu? Sledujte radar Blesku!

Ve středu a ve čtvrtek s deštníkem

Přes Česko bude přecházet vlnící se studená fronta. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zpočátku dne místy přeháňky nebo déšť. Postupně ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 10 až 14 °C.

Od pátku do konce týdne budeme skloňovat nízkou oblačnost

Konec týdne přinese pošmourné šedivé listopadové počasí, které bude v jednotlivých dnech jako přes kopírák. V pátek bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, na horách, během dne i jinde jasno až polojasno. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C, při malé oblačnosti kolem 6 °C.

V sobotu bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, na horách, během dne i jinde jasno až polojasno. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C, při malé oblačnosti kolem 6 °C.

V neděli bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, na horách, během dne i jinde jasno až polojasno. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C, při malé oblačnosti kolem 6 °C.

Sv. Martin opět pouze v kalendáři

Letos, stejně jako vloni, bude 11. listopadu na sv. Martina panovat inverzní charakter počasí – v nížinách zataženo a mlhavo, na horách, během dne i jinde jasno nebo skoro jasno. Za posledních 20 let přinesl na 11. listopadu nejvíce sněhu rok 2007 – tenkrát sněhová pokrývka po ránu ležela i v nížinách. Také v roce 2004 v okrajových částech Prahy ležely až 2 cm sněhu. V roce 2016 se sněhové přeháňky vyskytovaly od nadmořské výšky 500 m nad mořem, v roce 2017 od 700 m a na horách sněžilo v letech 2010, 2009 a 2002.

Pranostika o sv. Martinovi původně sloužila k „předpovědění“ počasí na zimu a ukončení venkovních zemědělských prací. Až ve druhé polovině 19. století se z ní stal sv. Martin na bílém koni. Podle původních pranostik období od 10. do 27. listopadu nazýváme martinsko-kateřinským chladným obdobím. Jedna z nejstarších vzpomínek na ochlazení na sv. Martina je z roku 1076, kdy úderem 11. listopadu zamrzly řeky a začala ukrutná zima, která podle historických pramenů vydržela až do Velikonoc v následujícím roce. 

Podle počasí na sv. Martina bude letošní zima proměnlivá

Pranostiky, které se vážou ke sv. Martinovi, často hovoří o tom, že podle toho, jaké je počasí 11. listopadu, poznáme, jaká bude zima. Pokud sv. Martin přijíždí na běloušovi (padá-li tedy sníh), bude zima průměrná, přijede-li na temnošedém koni (je-li mlha), bude zima hodně proměnlivá; přijede-li na žlutohnědém koni (tedy je-li sucho), přijde tuhá zima, a pokud přijede na červenohnědém koni (je-li teplo), bude prý zima mírná.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na listopadové výlety Videohub