Teploty se v 7 hodin pohybovaly v nižších polohách od -8,1 °C v Českých Budějovicích po -1,4 °C v Jičíně. Ledový den, tedy den s teplotou pod bodem mrazu budeme dnes skloňovat na většině území. Pro listopad tak chladné dny nejsou moc typické – naposledy bylo takto chladno v roce 2005, naopak v roce 2015 se teploty šplhaly i přes 15 °C.

Nejvíce sněhu v nižších polohách leží na jihozápadě území – v Českých Budějovicích 7 cm, v Temelíně 5 cm, v Plzni 3 cm, v Chebu 3 cm, v Praze- Ruzyni 5 cm, v Přibyslavi 3 cm, v Kuchařovicích 2 cm. Sněžit bude během soboty zejména na jihu a jihozápadě území – i v nižších polohách napadne dalších 5 cm sněhu.  

Na Berounsku umrzl pejskař?

Ve středočeských Všeradicích na Berounsku bylo nalezeno tělo 56letého muže, kterého našel pejskař, píše agentura Aktu.cz. Muž pravděpodobně na poli usnul a umrznul, když si krátil cestu domů přes pole. Byla nařízena soudní pitva.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silnice ve středních Čechách jsou většinou mokré po chemickém ošetření. V pátek odpoledne a večer v regionu sněžilo, v noci na dnešek teploty klesly na tři až pět stupňů pod nulu. Silnice jsou sjízdné, teď už je situace poměrně klidná, řekl ráno Radek Salač z krajské správy a údržby silnic. Místy, především ve vyšších polohách, je slabá vrstva ujetého sněhu v úsecích, které se ošetřují inertním posypem.

Řidiči by měli být opatrní také na dálnicích a silnicích prvních tříd. Například na Mělnicku, Příbramsku a Berounsku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Větší nehody nejsou hlášené, na karlovarské dálnici D6 dnes ráno u Unhoště Na Kladensku havarovalo osobní auto. Narazilo do svodidel, nikdo se nezranil. Kvůli vyšetřování nehody byl provoz vedený jedním jízdním pruhem.

Video
Video se připravuje ...

Dopravu v Praze zkomplikoval sníh Aktu.cz

Na silnicích na Vsetínsku se ráno místy tvoří námraza, řidiči musí být opatrní. Silnice jsou místy vlhké, někde jsou sněhové přeháňky a je mlhavo. V ostatních částech Zlínského kraje jsou silnice většinou suché a sjízdné bez omezení, na Zlínsku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Uvězněný náklaďák na Liberecku

Silničáři v Ústeckém kraji a Libereckém kraji, kteří vyjeli poprvé v letošní zimní sezoně do terénu, odklidili z komunikací poprašek sněhu a posolili vozovky. Komunikace jsou většinou vymrzlé. K opatrnosti nabádají silničáři na horách, kde by mohlo znovu slabě sněžit. V Kořenově nákladní automobil zablokoval jeden jízdní pruh z důvodu špatné sjízdnosti komunikace.

V Karlovarském kraji padal od pátečního odpoledne první sníh, teploty klesly v noci na dnešek na tři až šest stupňů pod nulu. Silnice jsou ráno sjízdné s opatrností, žádná není uzavřena, doprava nikde nestála, řekl dnes dispečer krajské správy a údržby silnic Josef Bulka. Sypače vyjely v celém kraji.

V jižních Čechách bude sněžit dál

Silnice v Jihočeském kraji jsou kvůli sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Solené hlavní tahy jsou mokré nebo s rozbředlým sněhem, na vozovkách nižších tříd může být ujetý sníh posypaný drtí. V noci na dnešek vyjelo 172 sypačů, jezdily v celém kraji.

V Plzeňském kraji napadl první sníh, teploty klesly v noci na dnešek tři až pět stupňů pod nulu. Silnice jsou sjízdné s opatrností, žádná není uzavřena, doprava nikde nestála.

Právě v Jihočeském a Plzeňském kraji může během dne napadnout kolem sedmi centimetrů nového sněhu. Výstraha před sněhem platí pro část Jihočeského a Plzeňského kraje do dnešních 18:00. 

Na Náchodsku se převrátil sypač

Silnice v nižších polohách v Pardubickém a Královéhradeckém kraji jsou dnes ráno po ošetření mokré a holé. Od středních poloh může být na komunikacích nižších tříd rozbředlý sníh, týká se to regionů Chrudimi, Hlinska a Poličky. Na Náchodsku havaroval u Kramolny i sypač, který skončil na boku pod úrovní komunikace. Vyprostit ho musela specializovaná firma s těžkou technikou za naší asistence. V okolí Vysokého Mýta na úsecích, které se sypou pískem a štěrkem, leží místy ujetý sníh s posypem.

Převrácený sypač na Náchodsku (19.11.2022)
Autor: JSDH Červený Kostelec

Na Vysočině padal první sníh, teploty klesly v noci na dnešek tři až pět stupňů pod nulu. Silnice jsou sjízdné s opatrností, řekl ráno dispečer krajské správy a údržby Jiří Hejnák. Sypače jezdily v celém kraji, v některých místech nemohla vozidla vyjet do kopce.

Jak bude v neděli

V noci na neděli bude nejsilnější mráz, a to většinou až minus sedm stupňů. Ve výstraze před náledím ale pracovníci ČHMÚ uvedli, že v severní polovině Česka mohou teploty při zmenšené oblačnosti spadnout na minus osm až minus 12 stupňů. Přes den už ale bude tepleji než v sobotu, teploty se budou pohybovat mezi jedním až pěti stupni nad nulou. Nadále bude oblačno až zataženo, ojediněle se hlavně v západní polovině Čech vyskytne sněžení nebo déšť se sněhem.

I na začátku příštího týdne bude vesměs zataženo až oblačno. Objeví se déšť i smíšené srážky. Teploty se ale podle ČHMÚ budou držet nad nulou, vystoupají až na sedm stupňů.

Fotogalerie
62 fotografií