„V rámci stanic, které měří alespoň po dobu třiceti let, byl překonán rekord z roku 1993, -9,6 °C na stanici Měděnec a to hodnotou -10,6 °C. Listopadový rekord pro dnešní den byl dále překonán například i na stanici Kopisty (z -7,7 nově -8,7 °C), Velichovky, Tuhaň,“ napsal ČHMÚ.

Přes den už ale bude tepleji než v sobotu, teploty se budou pohybovat mezi jedním až pěti stupni nad nulou. Nadále bude oblačno až zataženo, ojediněle se hlavně v západní polovině Čech vyskytne sněžení nebo déšť se sněhem.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Od dnešních 22:00 do pondělí 5:00 se podle ČHMÚ může objevit ledovka, a to v Praze, Středočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a také na jihu a severu Čech. Později se mohou silnice a chodníky pokrýt slabou vrstvou ledu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, na Vysočině a také na Moravě. Pro tyto oblasti platí výstraha od noci do pondělí 10:00.

Hrozí úrazy při uklouznutí a také zvýšená nehodovost. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení. Řidičům doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy,“ uvedli meteorologové.

Situace na silnicích 

Kvůli namrzání vozovek a teplotám pod nulou vyjelo dnes na silnice v Brně všech 21 posypových vozů městské společnosti Brněnské komunikace. Spotřebovaly 92 tun posypové soli. 

V Karlovarském kraji v sobotu poprvé v této zimě sněžilo, teploty klesly na ranních čtyři až osm stupňů pod nulou. Silnice jsou sjízdné s opatrností, žádná není uzavřena, doprava nikde nestála, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Josef Bulka. Sněžit už bude jenom mírně, mrznout má celý den. 

Na silnicích na Vsetínsku se dnes ráno místy tvoří námraza, silničáři nabádají řidiče k opatrnosti. Silnice jsou tam vlhké, sjízdné se zvýšenou opatrností. Stejně je tomu na Zlínsku a Uherskohradišťsku, na Kroměřížsku jsou silnice suché a sjízdné bez omezení.

 V Plzeňském kraji klesly dnes v noci a ráno na minus pět až jeden stupeň pod nulou. Všechny silnice jsou ošetřené, sjízdné s opatrností, žádná není uzavřena, doprava nikde nestála.

Ve vyšších polohách Jesenicka je na silnicích nižších tříd místy slabá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Ostatní silnice v Olomouckém kraji jsou holé, suché a vymrzlé, většinou sjízdné bez omezení, na některých místech se zvýšenou opatrností. 

V Jihočeském kraji byly v noci na dnešek znovu sněhové přeháňky. Silničáři jezdili k ránu se 122 sypači. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Na vozovkách nižších tříd může být rozbředlý sníh, na Jindřichohradecku i nový sníh.

Na Vysočině jsou solené hlavní silnice holé a mokré, na vozovkách nižších tříd je ujetý nebo rozbředlý sníh posypaný drtí. V noci na dnešek někde drobně sněžilo, teploty byly i pět stupňů pod nulou. Řidiči by měli jezdit s opatrností.

Video
Video se připravuje ...

Dopravu v Praze zkomplikoval sníh Aktu.cz

Fotogalerie
31 fotografií