V pátek už bude opět více oblačnosti i srážek a to zejména na Moravě a ve Slezsku - počasí u nás ovlivní další z tlakových níží. Zpočátku dne bude v Čechách ojediněle až polojasno, na Moravě a ve Slezsku pozor na ojedinělé mrznoucí mlhy. Během dne pak bude oblačno až zataženo, postupně od jihu srážky - v Čechách převážně sněhové, na Moravě sněhové až od vyšších poloh, jinak déšť, přechodně i déšť se sněhem. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C.

Na silnicích nižších tříd v horských oblastech Jablonecka a Semilska je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Povrchy silnic v dalších částech Libereckého kraje jsou mokré nebo vlhké a i při jízdě po nich doporučují silničáři motoristům zvýšenou opatrnost.

Na silnicích v horských oblastech Vsetínska ležela dnes ráno místy nesouvislá vrstva uježděného sněhu do pěti centimetrů. Místy jsou v ní vyjeté koleje. Silničáři vozovky pluhují a ošetřují je posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Na silnicích v horských polohách Olomouckého kraje leží sníh, s ujetou sněhovou vrstvou musejí řidiči počítat na vozovkách udržovaných sypanou drtí. Ostatní silnice v kraji jsou holé a mokré, sjízdnost by zde měla být bez větších problémů.

Na nesolených horských silnicích v Královéhradeckém kraji leží vrstva sněhu krytá posypem. V Krkonoších může být vrstva sněhu silná až deset centimetrů a místy může být zledovatělá. Na Rychnovsku si řidiči musejí dát pozor na námrazu, uvedli silničáři.

V sobotu klid před bouří, v neděli vydatné a trvalé sněžení

Víkend přinese ochlazování a v neděli už místy trvalé a vydatné sněžení. V sobotu bude zataženo až oblačno, ojediněle sněžení, na východě území v nížinách i déšť. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -2 až 2 °C, na východě 4 °C. V neděli bude zataženo, od jihovýchodu sněžení, na východě území vydatné a trvalé. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -3 až 1 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Nový pracovní týden přinese pravé zimní počasí - výrazně podprůměrné teploty a sněžení. Další hlavní roli bude hrát i pocitová teplota, která bude snižována čerstvým větrem. Vydatné a trvalé sněžení očekáváme místy také během pondělí - bude zataženo, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -4 až 0 °C, pocitovou teplotu bude výrazně snižovat čerstvý vítr. V úterý bude zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty -5 až -9 °C. Denní teploty -4 až 0 °C. Ve středu bude zataženo až oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty -8 až -12 °C. Denní teploty -5 až -1 °C.

Vydrží sníh až do Vánoc?

Nyní těžko předpovědět – některé výstupy modelů se přiklání k variantě, že mrazy se udrží až do Štědrého dne, jiné počítají s klasickou předvánoční oblevou. Teplotní rozptyl jednotlivých výstupů modelů je od 18. prosince veliký. Pravděpodobnost bílých Vánoc na stanici Praha-Ruzyně ze statistiky posledních 60 let je 28%, z pohledu posledních 20 let 30 %. Poslední ledový Štědrý den tj. den s teplotou v nížinách pod bodem mrazu, jsme na území Česka naměřili v roce 2007. Naopak teplotní rekordy jsme v posledních letech přepisovali 2007 – v Albrechticích bylo 11,2 °C, 2013 – v Bohumíně 13,2 °C, v roce 2015 – Tábor 11,3 °C.  

Video
Video se připravuje ...

Kolony na dálnici D3 kvůli sněhové kalamitě (6.12.2022) Aktu.cz

Fotogalerie
41 fotografií