V noci na sobotu bude podle předpovědi sněžit ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, přičemž v Beskydech do rána napadne pět až deset centimetrů mokrého sněhu. V neděli sněžení zasáhne téměř celou republiku a podle ČHMÚ připadne sedm až 15 centimetrů sněhu, v Jeseníkách a Beskydech 15 až 25 centimetrů. V pondělí bude sněžení pokračovat, nejintenzivnější má být na horách v Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji.

V sobotu bude převážně zataženo. Na východě v polohách pod 400 metrů meteorologové předpovídají i mrznoucí déšť. Noční teploty se budou pohybovat mezi plus jedním a minus třemi stupni Celsia, denní pak mezi minus jedním a plus třemi. Vát bude mírný severní až severovýchodní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

V neděli teploty v noci můžou klesnout k minus čtyřem, na západě až k minus šesti stupňům Celsia, přes den se budou pohybovat kolem nuly. Chladné počasí se sněžením bude pokračovat i v příštím týdnu.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Ke sněžení se vlivem větru přidají závěje a sněhové jazyky. S tvorbou závějí by měli počítat od nedělního poledne do úterý zejména lidé na severovýchodě ČR, v ostatních regionech se budou tvořit sněhové jazyky.

S ohledem na předpověď meteorologové nabádají řidiče k opatrnosti při jízdě a k tomu, aby sledovali dopravní zpravodajství. Při cestách do hor by neměli zapomenout sněhové řetězy. Nový a zejména mokrý sníh může podle ČHMÚ zkomplikovat nejen dopravu, ale i dodávky proudu kvůli polámaných větvím či stromům.

Video
Video se připravuje ...

Kolony na dálnici D3 kvůli sněhové kalamitě (6.12.2022) Aktu.cz

Fotogalerie
36 fotografií