Také zpočátku noci na sobotu očekáváme ještě na většině území slabé sněžení nebo sněhové přeháňky – to bude postupně od severozápadu ustávat a na severozápadě se začne oblačnost protrhávat až na polojasno. 

Teploty sledujte na radaru Blesku

 V Ústeckém kraji jsou dnes silnice s opatrností sjízdné. Na některých cestách je rozbředlá vrstva sněhu, na horských komunikacích je sníh ujetý. Silnice Vitiška-Cínovec v Krušných horách, která v zimě slouží běžkařům, je už uzavřena. 

V Plzeňském i Karlovarském kraji mrzne, ale nesněží. Všechny silnice jsou sjízdné, policie zatím nehlásí žádné nehody. Řidiči by měli být opatrní, zejména na úsecích v ochranných pásmech vod a v rezervacích jako Šumava, Český a Slavkovský les, kde jsou silnice ošetřované drtí. 

Silnice na Vysočině jsou po nočním mírném sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností kvůli rozbředlému sněhu, který na nich po solení leží. Na jihu Čech sněžilo v některých částech i ráno. Silnice jsou tam také sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Na Opavsku a v Beskydech si řidiči musejí dávat pozor na sněhové jazyky. Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem zůstává uzavřená silnice I/56 v úseku Ostravice - Bílá, silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silničáři a policisté tento úsek uzavřeli z preventivních důvodů. Silnice se totiž nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. 

Silnice v Libereckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách leží na komunikacích podle informací silničářů ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Místy ještě sněží. 

Na většině silnic na východě Čech leží sníh. Vozovky pokrývá uježděný sníh například v okolí Holic, Vysokého Mýta, Broumova, Jičína nebo v Železných horách. Souvislá sněhová vrstva leží i na vozovkách v Krkonoších a Orlických horách, někde je i zledovatělá, místy se tako tvoří sněhové jazyky.

Řidiči ve Zlínském kraji si dnes ráno musí opět dávat pozor na rozbředlý sníh, který po nočních sněhových přeháňkách pokrývá většinu silnic. Na Vsetínsku a Kroměřížsku se tvoří sněhové jazyky.

Náledí na dálnici D1

Na železniční trati z Olomouce do Šternberka byl dnes ráno zastaven provoz vlaků, protože kvůli námraze na trolejovém vedení uvízl ve Štarnově osobní vlak. Zavedena je náhradní autobusová doprava.

Ve středních Čechách dnes ráno místy sněží, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na vozovce mohou ležet zbytky sněhu. Sněžení či sněhové přeháňky mohou ztěžovat jízdu i na některých hlavních tazích včetně dálnic, například na Pražském okruhu, na dálnici D5, D8 nebo na silnici I/3 na Benešovsku, která je hlavním tahem z Prahy na Tábor. Na dálnici D1 nebo D11 bylo ráno hlášeno i náledí.

Připravte se na mrazy

Víkend bude hlavně ve znamení zmenšené oblačnosti a ledových dnů – nejvyšší odpolední teploty nebudou stoupat přes bod mrazu a v ranních minimech budou místy klesat i pod -10 °C. Studené bude zejména nedělní ráno – v minimech naměříme až -15 °C. V sobotu bude polojasno nebo skoro jasno, zejména na horách na severovýchodě území zpočátku dne místy sněhové přeháňky. Ranní teploty -7 až -11 °C. Denní teploty -5 až -1 °C. V neděli bude polojasno. Místy mrznoucí mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Ranní teploty -10 až -15 °C. Denní teploty -6 až -2 °C, pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr, a to zejména v horských oblastech a na Českomoravské vrchovině.

Od pondělí půjdou teploty nahoru – ale pozor na ledovku

V příštím týdnu bude do Česka proudit teplejší vzduch od jihozápadu ve vyšších vrstvách atmosféry – tam teploty skokově porostou už v pondělí, a proto v pondělí očekáváme mrznoucí déšť a tvořit se tak bude ledovka. V pondělí bude zataženo, místy mrznoucí déšť. Noční teploty -10 až -14 °C. Denní teploty -4 až 1 °C. V úterý bude zataženo, místy mrznoucí mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení. Noční teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Ve středu bude zataženo, místy mrznoucí mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení. Během dne na horách i polojasno. Noční teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 1 až 5 °C.

Když se řekne černá zima

Čas od svaté Lucie (tedy 13.12.) po Tři Krále (6.1.) černou zimou nazýváme. Už naši předci období před Vánocemi pojmenovali jako období černé zimy. I my dnes se často cítíme v tomto období unavení, smutní, často jsme více náchylní k nemocem, máme sníženou výkonnost, hůře se soustředíme a celkově nás přepadá až sklon k depresím. Chybí nám denní světlo.

Video
Video se připravuje ...

Řidič ve Stodůlkách naboural autobus a srazil ženu, z místa nehody pak utekl. (16. prosince 2022) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
41 fotografií