Provoz na řadě míst Česka komplikovalo husté sněžení, problémy měli řidiči na Vysočině, jižní Moravě i v Moravskoslezském kraji.

Nová nehoda na dálnici D1 se stala okolo 16:00 u obce Kujavy. „Silnice je neprůjezdná,“ uvedla Michalíková. Silnice byla neprůjezdná do 19:40. Na místě se vytvořila asi sedm kilometrů dlouhá kolona, která se již rozjela. Kamion podle Michalíkové havaroval pravděpodobně vinou počasí.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Brno: Hodinová zpoždění

V Brně některé spoje mohly ráno dosahovat až hodinového zpoždění, dopoledne šlo o desítky minut. Ráno byla situace komplikovaná například v Pekařské ulici, kudy neprojely kvůli nehodě tramvaje, jezdily odklonem. Dopoledne byla doprava komplikovaná především v centru Brna, kdy některé linky jezdily odklonem Masarykovou ulicí, která byla zahlcena tramvajemi. Zpoždění dosahovalo desítek minut. Potíže měly ale především autobusy a trolejbusy, ještě dopoledne mohlo jít až o 45minutové zdržení, stav se ale zlepšoval. Kolem 14:00 jezdily trolejbusy a autobusy zpožděné maximálně o 20 minut, vracely se k pravidelnému jízdnímu řádu.

České dráhy ráno odřekly kvůli sněhové kalamitě několik osobních vlaků, a to mezi Moravskými Bránicemi a Bohuticemi či mezi Šlapanicemi a brněnským Hlavním nádražím. Později informovaly i o zastavení dopravy mezi Znojmem a rakouským Retzem z důvodu sněhové kalamity v Rakousku. Mezi městy dočasně zavedly náhradní autobusy.

Karvinsko: Uvíznutý autobus s 34 dětmi

Sníh komplikuje provoz Dopravního podniku Ostrava. Mluvčí společnosti Tereza Šnoblová řekla, že na kolejích je hodně sněhu a úseků, kde podnik řeší problémy, je mnoho. „I když máme vyhřívané výhybky, nestíhají zpracovat takové množství sněhu. Sedm čet našich lidí jezdí a čistí jednu výhybku za druhou. V terénu máme traktory s radlicemi i sypače,“ řekla Šnoblová.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák řekl, že hasiči už měli od nočních hodin do dnešních 14:00 kvůli sněhu 140 výjezdů po celém kraji, především vyprošťovali uvízlá nákladní auta a autobusy. „Je to všechno bez zranění, zatím není nikde ani žádná výrazná škoda. Taky nás zaměstnávají spadlé stromy, které neunesly tíhu sněhu. Je toho víc, ale je to relativně jednoduché,“ řekl Kozák. Například v Dolních Marklovicích, části Petrovic u Karviné, uvízl autobus s 34 dětmi. Hasiči jim pomáhali ven a do náhradního autobusu. „V Ostravě dvě dobrovolné jednotky mají na cisternách pluhy a pomáhají s čištěním hlavních komunikací,“ dodal Kozák.

Společnost ČEZ zatím zaznamenala několik poruch na vedení vysokého napětí, které zasáhly především Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Opavsko. Bez elektřiny je nyní 2400 domácností. „Na Karvinsku se nám už podařilo dodávky obnovit. Na Frýdecko-Místecku by se tak mělo stát okolo 16:00. Na Opavsku jde o aktuální poruchy, časový odhad ještě nemáme,“ uvedl mluvčí společnosti Vladislav Sobol.

Podle předpovědi meteorologů by během dne mohlo v kraji napadnout až deset centimetrů sněhu, večer by srážky měly ustávat. Na jihovýchodě regionu se ojediněle může tvořit ledovka.

Trolejbus se srazil s osobákem

Na většině území Královéhradeckého kraje od noci sněží. Na hlavních silnicích zůstává rozbředlý sníh. Na nesolených cestách v Krkonoších může být vrstva sněhu silná až deset centimetrů. Ve vyšších polohách Rychnovska hrozí sněhové jazyky.

V Hradci Králové v ulici Milady Horákové se dnes ráno srazil trolejbus s osobním autem, v místě je kyvadlový provoz, uvedla policie. Dvě auta havarovala i v centru Trutnova. V Chaloupkově ulici v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku narazilo auto do plotu.

Autobus sjel ze silnice

Také provoz na silnicích v Olomouckém kraji v pátek ráno zkomplikovalo husté sněžení, napadlo několik centimetrů sněhu. Policie v souvislosti se špatnou sjízdností řeší v kraji několik dopravních nehod.

Sněžení v noci na dnešek zasáhlo většinu území kraje, správci silnic poslali do terénu sypače i pluhy. Správci silnic proto nabádají řidiče, aby na všech typech komunikací kvůli kluzkému povrchu jezdili opatrně.

Řidiči na sociálních sítích informují o tom, že obtížně sjízdná je ráno silnice z Dolan na Jívovou na Olomoucku, která vede do prudkého kopce. Na silnici ze Šternberka na Lipinu na Olomoucku ráno kvůli sněhu zůstalo stát několik kamionů. Na dálnici D46 u obce Žerůvky uvízl ve směru z Prostějova na Olomouc kamion, podle informací ŘSD se tam tvoří kolona vozidel.

V kraji je časně ráno evidováno několik dopravních nehod. U Opatovic na Přerovsku sjel kolem 06:00 autobus ze silnice. Na silnici poblíž Náměště na Hané na Olomoucku havarovalo osobní vozidlo. Další nehodu řeší policisté na nájezdu na dálnici D35 u Nasobůrek na Olomoucku, kde automobil najel do svodidel.

Video
Video se připravuje ...

Sníh přinesl kalamitu na řadě míst jižní Moravy Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
112 fotografií